اکنون ثبت نام کنید

ورود

فراموشی کلمه عبور

رمز را فراموش کردید ؟ لطفا ایمیل را وارد کنید تا لینک تغییر کلمه عبور به ایمیل شما ارسال شود.

ورود

اکنون ثبت نام کنید

مرخصی گرفتن از دانشگاه آزاد، دولتی و پیام نور – شرایط درخواست مرخصی ترم اول

مرخصی گرفتن از دانشگاه یکی از تسهیلات دانشگاه است. اما این تسهیلات محدودیت و شرایط استفاده خاص خود را دارد. در مقطع های تحصیلی مختلف این شرایط تا حدودی متفاوت و سخت گیرانه تر است. سوالات بسیار زیادی وجود دارند از جمله مرخصی گرفتن در وسط ترم  و یا مرخصی در ترم اول دانشگاه و یا مرخصی زایمان دانشگاه دولتی برای خانم ها.

همه این سوالات به صورت دقیق و کامل در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته اند. پس با ما همراه باشید

وقفه موقت در دانشگاه:

هر فرد و دانشجویی در حین تحصیل ممکن است بنا به دلایلی نتواند در یک زمان مشخص به دانشگاه برود. به همین خاطر دانشگاه ها فرصتی را فراهم کرده اند که دانشجویان مشکل دار بتوانند از این موقعیت استفاده کنند و در صورت نیاز به کمکشان بیاید.

اما مرخصی گرفتن قوانین خاص خود را دارد و در هر دانشگاه متفاوت است. مرخصی گرفتن برای تمامی دانشجو ها چه دختر و چه پسر مجاز است و تفاوتی ندارد.

در مقاطع مختلف تحصیلی شرایط و نحوه مرخصی گرفتن متفاوت است که به بررسی تمامی دوره های تحصیلی می پردازیم.

شرایط مرخصی دانشگاه در مقطع کارشناسی

دانشگاه های سراسری و آزاد مشابه هم نیستند و هر کدام شرایط خاص خودشان را دارند. در هر دانشگاه سراسری نیز قوانین یکسان است اما تصمیم گیری اعضای آن دانشگاه نیز بسیار در روند مرخصی گرفتن تاثیر گذارند. اما باید بدانید که برای مرخصی گرفتن نیاز به ارائه مدارک محکم به دانشگاه ندارید و با اندکی دلیل قانع کننده و نوشتن آن در بخش توضیحات فرم مرخصی می توانید درخواست خود را ارسال کنید.

  • کارشناسی پیوسته

در دانشگاه های سراسری نهایتا تا دو نیمسال (دو ترم) قادر به اخذ مرخصی هستید

دانشگاه آزاد برای کارشناسی پیوسته به شما اجازه مرخصی تا ۴ نیمسال یا ترم را می دهد

  • کاردانی و کارشناسی ناپیوسته

اگر در دانشگاه سراسری تحصیل کنید تا یک نیسمال تحصیلی و اگر در دانشگاه آزاد مشغول به تحصیل باشید نهایتا تا ۲ نیمسال می توانید مرخصی بگیرید.

مرخصی های شما جز سنوات تحصیلی محاسبه می شوند

شرایط مرخصی دانشگاه در مقطع کارشناسی ارشد

اگر دانشجو دانشگاه های سراسری در مقطع کارشناسی ارشد باشید فقط یک ترم یا نیمسال را می توانید مرخصی بگیرید و اگر در دانشگاه آزاد باشید تا ۴ نیمسال به شما اجازه مرخصی گرفتن را می دهند.

لازم به ذکر است مرخصی گرفتن در مقطع ارشد سختگیرانه تر از مقطع کارشناسی است. اگر مرخصی نگیرید و در کلاس ها نیز غیبت کنید، شما را به عنوان دانشجوی ترک تحصیل کرده در نظر می گیرند و حتما محروم خواهید شد.

شرایط مرخصی دانشگاه در مقطع دکتری

در مقطع دکتری به سختی با مرخصی دانشجو ها موافقت می شود. هر دانشجو می تواند در این مقطع فقط برای یک نیمسال تحصیلی مرخصی بگیرد. مرخصی شما مانند سایر مقطع ها جز سنوات تحصیلی شما محاسبه می شود.

اگر در کلاس های دانشگاه غیبت کنید شما دیگر مجاز به ادامه تحصیل نخواهید بود مگر آنکه قبل از اینکه ترم تمام شود با دانشگاه صحبت کنید تا برای شما مرخصی رد کنند که بسیار انجام دادنش دشوار است.

چگونه در دانشگاه درخواست مرخصی دهیم؟

اولین نکته ای که درمرخصی گرفتن باید بدانید این است که حتما باید سنوات تحصیلی مجاز داشته باشید تا بتوانید درخواست مرخصی دهید و در صورت نداشتن سنوات مجاز با مرخصی شما موافقت نخواهد شد.

دومین نکته این است که باید حتما قبل از شروع ترم درخواست مرخصی داده باشید چونکه با شروع شدن ترم دیگر امکان مرخصی گرفتن نخواهد بود.

برای درخواست مرخصی باید فرم مربوط به مرخصی گرفتن از دانشگاه را به صورت فرم فیزیکی از آموزش دانشگاه دریافت کنید و آن را پر کنید و به همراه مدارک مورد نیاز به دانشگاه تحویل دهید تا بررسی کنند و نتیجه را برای شما اعلام کنند.

اما شما می توانید به صورت سیستمی و غیر حضوری هم درخواست مرخصی خود را ثبت کنید.

به این صورت که فرم را به صورت الکترونیکی و در سیستم پر می کنید(یا فرم را پر می کنید و اسکن آن را در سیستم دانشگاه بارگذاری می کنید)

برای درخواست مرخصی غیر حضوری در دانشگاه آزاد باید از طریق سامانه آموزش یار و برای دانشگاه های سراسری از سیستم گلستان اقدام کنید.

سومین نکته برای گرفتن مرخصی این است که باید یک ترم را گذرانده باشید تا بتوانید درخواست مرخصی دهید. در ترم اول مرخصی گرفتن مجاز نیست.

هزینه مرخصی گرفتن از دانشگاه آزاد و دولتی مرخصی گرفتن وسط ترم و زایمان

شرایط مرخصی دانشگاه

هزینه مرخصی گرفتن در دانشگاه چقدر است؟

در دانشگاه های سراسری شما موظف به پرداخت هزینه نیستید و مرخصی گرفتن شامل هیچ هزینه ای برای دانشجو نخواهد شد.

دانشگاه آزاد یک دانشگاه شهریه ای است و مرخصی گرفتن نیز در آن هزینه دارد. اگر قصد مرخصی گرفتن در دانشگاه آزاد را داشته باشید باید نصف شهریه ثابت را پرداخت کنید.

در مقطع ارشد و دکتری نیز هزینه ها به همین منوال است و دانشگاه سراسری بدون هزینه و دانشگاه آزاد با پرداخت ۵۰ درصد شهریه ثابت به شما مرخصی می دهند.

در سایر دانشگاه های مانند دانشگاه پیام نور و دانشگاه های خودگردان به همین صورت مرخصی صادر می شود. حتما باید نصف شهریه ثابت را به دانشگاه پرداخت کنید.

در مقطع ارشد و دکتری هزینه شهریه ثابت بالا است و مرخصی گرفتن هزینه زیادی را به شما متحمل خواهد کرد. برای مثال اگر شهریه ثابت دکتری نفت ترمی ۱۲ میلیون باشد شما موظف به پرداخت ۶ میلیون تومان برای ترم مرخصی گرفته شده هستید.

اما خبر خوب این است که فقط باید ۵۰ درصد شهریه ثابت را پرداخت کنید و موظف به پرداخت شهریه متغیر نیستید زیرا انتخاب رشته از سمت شما انجام نشده است و واحدی برداشته نشده که هزینه داشته باشد.

در دانشگاه دولتی تفاوتی ندارد در چه مقطعی باشید، در هر مقطعی که باشید مرخصی گرفتن بدون هزینه است و می توانید به اندازه مجاز درخواست مرخصی دهید و از این فرصت استفاده کنید.

شرایط مرخصی ترم اول دانشگاه:

مرخصی گرفتن در ترم اول دانشگاه اصولا ممکن نیست و دانشجو نباید در ترم اول مرخصی بگیرد.

در حالت نرمال به هیچ دانشجویی این مرخصی داده نمی شود مگر اینکه واقعا دانشجو شرایط حضور در دانشگاه را نداشته باشد و با ارائه مدرک این را به آموزش دانشگاه ثابت کند.

اما پیش نیاز های مرخصی گرفتن در ترم اول چیست؟

اولین اقدامی که باید انجام دهید این است که به صورت کامل ثبت نام خود را در دانشگاه انجام دهید و پرونده خود را کامل کنید.

مهم ترین نکته ای که وجود دارد این است که قبل شروع کلاس ها باید درخواست مرخصی دهید و اگر کلاس ها شروع شده باشند امکان مرخصی گرفتن صفر می شود.

حدودا دو تا سه هفته قبل از شروع باید درخواست خود را ارسال کنید تا بررسی شود و نتیجه آن مشخص شود.

چون ترم اول مهم و حساس است و اصولا مرخصی نمی هند پیشنهاد می شود درخواست خود را به صورت حضوری در دانشگاه مطرح کنید تا هم روال کاری ان سریع تر طی شود هم بهتر بتوانید مسئولین دانشگاه را قانع کنید.

هزینه مرخصی در مقطع کارشناسی، ارشد و دکتری

چه در مقطع دکتری باشید، چه کارشناسی و چه ارشد، اگر در دانشگاه دولتی روزانه باشید، مرخصی گرفتن هزینه ای برای شما نخواهد داشت. اما اگر در دانشگاه های شهریه پرداز باشید، موضوع فرق می کند و شما موظف به پرداخت هزینه هستید.

هزینه مرخصی در مقطع کارشناسی

اگر در مقطع تحصیلی کارشناسی باشید، باید نصف هزینه شهریه ثابت خود را به عنوان هزینه مرخصی بپردازید. برای مثال اگر شهریه رشته شما در دانشگاه شهریه پرداز ۸۰۰ هزارتومان باشد، شما باید بعد از درخواست مرخصی و انجام کار های آن، مبلغ ۴۰۰ هزار تومان نیز پرداخت کنید.

هزینه مرخصی در مقطع کارشناسی ارشد

دانشجویانی که در مقطع کارشناسی ارشد هستند نیز باید نصف شهریه ثابت خود را برای هزینه مرخصی بپردازند. هزینه مرخصی در مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد بسته به رشته تحصیلی شما دارد. باید نصف هزینه شهریه ثابت را به عنوان هزینه مرخصی برای ترم مرخصی گرفته شده بپردازید.

هزینه مرخصی در مقطع دکتری

مقطع دکتری همانند سایر مقاطع تحصیلی است و برای مرخصی گرفتن، باید نصف شهریه ثابت را به عنوان هزینه مرخصی گرفتن پرداخت کنید. هزینه مرخصی در مقطع تحصیلی دکتری نیز به شهریه ثابت در رشته و دانشگاه شما بستگی دارد.

سوالات پرتکرار ( شرایط مرخصی دانشگاه)

چه موقع می توان مرخصی گرفت؟

زمانی شما اجازه مرخصی گرفتن را دارید که سنوات تحصیلی مجاز داشته باشید در غیر اینصورت امکان درخواست دادن برای شما فراهم نخواهد بود.

باردارم و در حین تحصیل ممکن است زایمان کنم، شرایط مرخصی چیست؟

اگر باردار باشید می توانید درخواست مرخصی دهید و به شما اجازه می دهند که تا یک نیمسال مرخصی بگیرید.

بعد از زایمان نیز تا ۴ نیمسال مجاز به گرفتن مرخصی هستید. مرخصی برای همچین افرادی بدون در نظر گرفتن سنوات است و جز سنوات شما حساب نخواهند شد.

آیا مرخصی گرفتن وسط ترم امکانپذیر است؟

خیر. دانشجو موظف است درخواست خود را قبل از شروع ترم ارسال کند و این درخواست باید قبل از شروع ترم به پاسخ نهایی برسد. پس باید دو الی سه هفته قبل از شروع ترم درخواست خود را ارسال کنید تا قبل از شروع ترم بررسی شود و به پاسخ نهایی برسد.

فرزند جانیاز هستم آیا می توان بیشتر از حد تعیین شده مرخصی بگیرم؟

در آئین نامه چیزی تحت عنوان نداشتن محدودیت در مرخصی گرفتن برای فرزندان جانباز وجود ندارد. اما با آوردن نامه کتبی از طرف بنیاد شهید شاید بتوانید بیشتر از حد تعیین شده از دانشگاه مرخصی بگیرید.

در هر سهمیه ای که باشید می توانید از آن ارگان نامه تهیه کنید و به دانشگاه ارائه دهید اما اینکه آموزش دانشگاه با این مورد موافقت کند یا خیر کاملا به قوانین و سیستم دانشگاه بستگی دارد و دانشگاه موظف نیست که برای سهمیه های مختلف استثنا قائل شود.

در دانشگاه آزاد شهریه متغیر باید پرداخت شود؟

اگر در دانشگاه آزاد قصد گرفتن مرخصی را دارید فقط باید نصف شهریه ثابت را پرداخت کنید و چون انتخاب رشته ای صورت نمی گیرد، نیازی به پرداخت شهریه متغیر نیست.

تعداد نیمسال های مجاز مرخصی ام را گرفته ام، می توانم دوباره مرخصی بگیرم؟

مرخصی فقط و فقط به اندازه مجاز قابل گرفتن است و دانشگاه بیشتر از حد و نیمسال های تعیین شده مرخصی نمی دهد. حتی اگر شرایط خاص داشته باشید و تمام مرخصی های خود را گرفته باشید به شما مجوز مرخصی مجدد را نخواهند داد.

اگر شرایطتان به گونه ای است که اصلا نمی توانید در دانشگاه حضور پیدا کنید به معاون و یا رئیس دانشگاه مراجعه کنید و درخواست خود را مطرح کنید شاید برای شما استثنا قائل شوند.

ترم یک مشروط شدم، ترم دو را می توانم مرخصی بگیرم؟

مشروط شدن در دانشگاه دلیل بر نپذیرفتن درخواست مرخصی نمی شود. با ارائه یک مدرک مهم درخواست دهید قطعا مرخصی شما پذیرفته خواهد شد.

در دانشگاه های شهریه پرداز صد در صد با مرخصی شما موافقت خواهد شد و به راحتی درخواست خود را با آموزش دانشگاه مطرح کنید.

برای مرخصی دانشگاه دلیل قانع کننده نیاز است؟

اصولا دلیل نیاز نیست اما داشتن دلیل می تواند مرخصی گرفتن را برای شما تضمینی کند. می توانید مدارک و دلیل خود را به بخش آموزش دانشگاه ببرید و ضمیمه فرم مرخصی خود کنید تا توسط افراد مسئول بررسی شوند.

ارشد می خوانم و کنکور دکتری داده ام، اگر به موقع تمام نکنم می توانم ترم اول را مرخصی بگیرم؟

اگر تا تاریخ ۳۱ شهریور نتوانید در مقطع ارشد فارغ التحصیل شوید مجاز به ثبت نام در مقطع دکتری نخواهید بود.

وقتی ثبت نام صورت نگیرد نمی توانید درخواست مرخصی دهید. لازم به ذکر است در مقطع دکتری به شدت در مقابل مرخصی در ترم اول مقاومت می شود و گرفتن آن تقریبا غیر ممکن است.

پیشنهاد ما این است که در دفترچه انتخاب رشته، کد رشته ورودی ترم های بهمن را در فرم انتخاب رشته خود وارد کنید تا به مشکل تحصیلی برنخورید.


خیلی از محصلان و کنکوری ها با این مشکل که فضایی را در اختیار ندارند تا با دیگر کنکوری ها و محصلان در ارتباط باشند رنج می برند. فضایی عالی جهت پیدا کردن مشاور و معلم خوب از سراسر کشور.

بسیاری از مشاوران و معلمان نیز به دنبال فرصت و فضایی می گردند تا توانایی های خودشان را در معرض دید بگذارند.

خبر خوب این است که شما همین الان این فضا را در اختیار دارید و می توانید از آن استفاده کنید.

آشنایی و استفاده از سایت دانش پژوه

ارسال یک پاسخ