اکنون ثبت نام کنید

ورود

فراموشی کلمه عبور

رمز را فراموش کردید ؟ لطفا ایمیل را وارد کنید تا لینک تغییر کلمه عبور به ایمیل شما ارسال شود.

ورود

اکنون ثبت نام کنید

ظرفیت مازاد دانشگاه چیست؟ صفر تا صد ظرفیت مازاد رشته های پرستاری و پزشکی

ظرفیت مازاد دانشگاه آزاد و سایر دانشگاه ها طرحی جدید است که در دهه اخیر اجرا شده است. این طرح بسیار پرطرفدار است اما افراد زیادی از این طرح و جزئیات آن آگاه نیستند. ظرفیت مازاد پرستاری و پزشکی اصولا توسط دانشگاه آزاد اجرا می شوند.

در این مقاله به صورت اختصاصی به این موضوع پرداخته شده است و تمامی موارد مورد نیاز مطرح شده اند. در صورت داشتن سوال می توانید در قسمت نظرات سوالات خود را بپرسید.

راه های پذیرش در دانشگاه

زمانی که کنکور می دهید، راه های مختلفی برای پذیرش در دانشگاه برای شما در نظر گرفته شده است. پذیرش روزانه، شبانه، پردیس خودگردان و چندین و چند راه یگر.

همه این موارد دست به دست هم می دهند تا فردی از تحصیل باز نماند و بتواند تحت هر شرایطی تحصیل خود را بعد از دوره متوسطه دوم یا دبیرستان، ادامه دهد.

یکی از راه های پذیرش که بسیار مورد استقبال هم هست، پذیرش از طریق ظرفیت مازاد است.

بیشتر بخوانید: انتخاب رشته دبیرستان

ظرفیت مازاد دانشگاه چیست؟

زمانی ظرفیت مازاد دانشگاه زمانی شکل گرفت که تقاضا بسیار زیاد بود و دانشگاه ها مجبور بودند ظرفیتی را تحت عنوان ظرفیت مازاد اضافه کنند تا بتوانند به افراد بیشتری فرصت تحصیل در آن رشته را دهند.

به همین خاطر، آموزش و پرورش به دانشگاه ها اجازه داد تا در صورت داشتن فضا و امکانات، ظرفیت مازاد را ارائه دهند تا دانشجویان بیشتری وارد رشته و دانشگاه دلخواه خود شوند.

ظرفیت مازاد با پذیرش خودگردان به هیچ وجه یکی نیست و با هم تفاوت دارند و دو نوع پذیرش جداگانه هستند. این نوع پذیرش دارای شهریه است و این شهریه هر ساله توسط دانشگاه مشخص و اعلام می شود.

ظرفیت مازاد اصولا برای رشته های پرطرفدار پزشکی و پیراپزشکی توسط دانشگاه ها ارائه می شوند.

رشته های ظرفیت مازاد

همه رشته ها دارای ظرفیت مازاد نیستند و نمی توانید در هر رشته ای که خواستید به صورت مازاد وارد آن شوید و تحصیل کنید. اولین مورد این است که دانشگاه فضای ایجاد ظرفیت مازاد و امکانات آن را داشته باشد.

اصولا دانشگاه های دولتی ظرفیت مازاد ندارند و ظرفیت مازاد توسط دانشگاه آزاد صورت می گیرد. این ظرفیت مازاد در رشته های پرطرفدار و دارای تقاضای زیاد رشته های پزشکی و پیراپزشکی است.

بعد از اینکه انتخاب رشته انجام شد و نتایج نهایی اعلام شد، دانشگاه آزاد برای پذیرش بر اساس ظرفیت مازاد اطلاعیه می زند که می توانید از این فرصت استفاده کنید و در دانشگاه و در رشته مورد علاقه خود که بر اساس ظرفیت مازاد پذیرش می کند، ثبت نام کنید.

شهریه ظرفیت مازاد

خیلی از افراد بدون داشتن آگاهی از میزان شهریه پذیرش بر اساس ظرفیت مازاد، وارد دانشگاه می شوند و در زمان ثبت نام در دانشگاه متوجه می شوند که شهریه بالایی را باید بپردازند.

شهریه ظرفیت مازاد زیاد است و با شهریه عادی دانشگاه آزاد متفاوت است و با شهریه پردیس خودگردان برابری می کند.

بنابراین حواستان باشد که شهریه پذیرش براساس ظرفیت مازاد زیاد است و اول مطمعن شوید که می توانید از پس هزینه آن بربیایید سپس انتخاب رشته کنید و وارد دانشگاه شوید.

اعتبار مدرک ظرفیت مازاد

مدکی که بعد از اتمام واحد های درسی به شما داده می شود فرقی با سایر مدارک دانشگاه آزاد ندارد و اعتبار آن نیز بالا است. با این مدرک می توانید در آزمون های استخدامی، مهاجرت تحصیلی و … استفاده کنید.

درست است که شما شهریه پرداخت می کنید و هزینه زیادی را پرداخت می کنید اما این دلیلی بر بی ارزشی آن مدرک نمی شود.

بنابراین نگران ارزش و اعتبار مدرک خود نباشید و در صورت داشتن شرایط شرکت در ظرفیت مازاد؛ حتما اینکار را انجام دهید زیرا ارزشش را دارد و پشیمان نخواهید شد.

ظرفیت مازاد چیست

ظرفیت مازاد پرستاری

آیا در پذیرش بر اساس ظرفیت مازاد شرکت کنم؟

این نوع پذیرش پولی است و شما باید شهریه بالایی را بپردازید. یک آپشن بسیار خوب برای افرادی است که مشکل مالی ندارند و می خواهند در رشته های تاپ تحصیل کنند.

این نوع پذیرش اصولا در دانشگاه آزاد ارائه می شود و می توان گفت برای افرادی مناسب است که برایشان مهم نیست در چه دانشگاهی درس بخوانند. اگر می خواهید در دانشگاه دولتی تحصیل کنید، این نوع پذیرش برای شما مناسب نخواهد بود.

چون این پذیرش اصولا برای رشته های تجربی است و کار شما در آینده تضمین شده است، ارزش هزینه کردن را دارد زیرا شما را در نهایت به سرکار هدایت می کند و از این بابت هزینه های شما در این سال ها بیهوده نخواهد بود.

ظرفیت مازاد دانشگاه آزاد

ظرفیت مازاد در دانشگاه‌ های آزاد به معنای تعداد جای خالی و ظرفیت اضافی برای پذیرش دانشجو ها است که رشته های مختلفی را شامل می شود.

دانشگاه آزاد برای پر کردن این فضای آزاد اقدام به پذیرش مازاد دانشجو می کند. اطلاعات در مورد ظرفیت مازاد و شیوه ثبت‌ نام در دانشگاه‌ های آزاد از طریق سایت دانشگاه قابل روئیت است.

در سال ۱۴۰۲-۱۴۰۳ هزینه تحصیل در رشته های مطرح به شکل زیر است:

رشته تحصیلی هزینه هر ترم
 رشته های پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی  حداقل ۲۴ میلیون تومان – حداکثر ۳۶ میلیون تومان
 رشته های پرستاری، اتاق عمل، فیزیوتراپی، علوم آزمایشگاهی، مامایی  حداقل ۱۱ میلیون تومان – حداکثر ۵۱ میلیون تومان
تفاوت ظرفیت مازاد با پردیس خودگردان

تفاوتی که در این دو نوع پذیرش وجود دارد، محل تشکیل کلاس های آن ها است. در پذیرش بر اساس ظرفیت مازاد، به علت نبود دانشکده مخصوص پذیرش بر این اساس، دانشجویان پذیرش شده بر اساس ظرفیت مازاد، با پذیرش شده های روزانه عادی سر کلاس حاضر می شوند.

اما دانشجویانی که در پردیس خودگردان پذیرش می شوند، به صورت مجزا دانشکده دارند و به صورت جداگانه در کلاس های اختصاصی خود شرکت می کنند و با سایر دانشجویان عادی در یک کلاس نیستند.

بیشتر بخوانید: پردیس خودگران چیست؟

سوالات پرتکرار

آیا دانشگاه دولتی ظرفیت مازاد دارد؟

در صورتی که زیر ساخت برای ان دانشگاه فراهم باشد، اجازه دارند که پذیرش بر اساس ظرفیت مازاد را انجام دهند. بنابراین باید گوش به زنگ باشید زمانی که اعلام می کنند از این فرصت استفاد کنید و وارد دانشگاه و رشته مورد علاقه خود شوید.

شهریه متغیر در ظرفیت مازاد چقدر است؟

در پذیرش بر اساس ظرفیت مازاد، شهریه بالایی در انتظار شما است. شهریه بسته به رشته شما می تواند متفاوت باشد. اما به صورت کلی برای رشته های پزشکی حدودا ۱۴ میلیون و برای رشته های پیراپزشکی ۷ میلیون به ازای هر ترم باید شهریه متغیر پرداخت کنید.

برای رشته های غیر پزشکی شهریه حدودی چیزی بین ۷ تا ۱۰ میلیون تومان متغیر است. بنابراین باید قبل از حضور در دانشگاه با ظرفیت مازاد، حساب و کتاب شهریه خود را انجام دهید که به مشکل مالی برخورد نکنید.

پذیرش ظرفیت مازاد هر سال وجود دارد؟

همانطور که گفته شد، اگر شرایط برای دانشگاه فراهم باشد، اقدام به پذیرش براساس ظرفیت مازاد می کند.

اصولا دانشگاه آزاد هرساله ظرفیت مازاد را در راس کار خود قرار می دهد اما باز باید در نظر داشت که ممکن است شرایط فراهم نباشد و پذیرش مازاد صورت نگیرد.

شرایط پذیرش ظرفیت مازاد پرستاری؟

برای پذیرش در هر رشته ای از جمله رشته پرستاری نیازمند شرایط خاصی نمی باشید. رتبه شما در میان افراد بررسی می شود و شما بر این اساس پذیرش خواهید شد. ظرفیت مازاد رشته پرستاری بسیار پرطرفدار است و باید رتبه به نسبت خوبی داشته باشید.

در واقع رشته های پیراپزشکی بسیار پرطرفدار هستند و حتی در ظرفیت مازاد هم رقابت در این رشته ها زیاد است. اما به صورت کلی چون پذیرش آن شهریه بالایی دارد، همه افراد در آن شرکت نمی کنند و رقابت نسبت به رقابت عادی در ظرفیت مازاد پرستاری بسیار کمتر است.

جمع بندی

ظرفیت مازاد یک روش جدید برای پذیرش دانشجو در دانشگاه های آماده و دارای امکانات است تا ظرفیت جدیدی را اعلام کنند و بیشتر از حد ممکن اقدام به پذیرش دانشجو کنند.

زمانی دانشگاه حق پذیرش بر اساس ظرفیت مازاد را دارد که زیر ساخت آن را داشته باشد. هر دانشگاهی نمی تواند از این سیستم پذیرش استفاده کند.

شهریه این نوع پذیرش بسیار زیاد است. باید حواستان باشد زیرا ظرفیت مازاد دانشگاه آزاد بیشتر برای رشته های پزشکی و پیراپزشکی است که رشته های پر هزینه ای هستند و باید شهریه بالایی را به ازای هر ترم بپردازید.

پذیرش بعد از انتخاب رشته عادی و بعد از اعلام نتایج آن صورت می گیرد. پس بعد از امدن نتیجه انتخاب رشته خود در صورت قبول نشدن، می توانید منتظر بمانید تا پذیرش براساس ظرفیت مازاد اعلام شود سپس از این فرصت استفاده کنید.


در دانش پژوه خدماتی قرار داده شده است که از مهم ترین آن ها، بخش پرسش و پاسخ است.

تمامی افرادی که سوال های درسی و مشکلات تحصیلی دارند از جمله دانشجویان، دانش آموزان، کنکوری ها و سایر افراد، می توانند به راحتی سوالات خودشان را در سایت بپرسند.

مشاوران و معلمان مشتاق می توانند به این سوالات پاسخ دهند و در سایت در میان انبوهی از دانش آموزان و کنکوری ها دیده شوند.

چه مشاور باشید چه معلم، چه دانشجو چه کنکوری، می توانید از خدمات دانش پژوه در جهت رشدتان استفاده کنید.

این خدمات به اینجا ختم نمی شود و می توانید از طریق دکمه زیر از تمامی خدمات ما آگاه شوید.

آشنایی با خدمات و نحوه استفاده از آن ها

ارسال یک پاسخ