تغییر رشته در مقطع دکتری | امکان عوض کردن گرایش
تغییر رشته در مقطع دکتری موضوعی است که باعث می شود دانشجویان دلسرد شوند. امکان عوض کردن گرایش در مقطع دکتری تا حد زیادی پیچیده است و می توان گفت غیر قابل انجام است. سعی کرده ایم در این مقاله شما را از نحوه تغییر رشته در مقطع دکتری آگاه کنیم و راهکار هایی را دهیم تا شاید کمکی کرده باشیم در تصمیم گیری شما.
شرایط تغییر رشته
بسیاری از دانشجویان بنا به دلایل مختلف مانند عدم علاقه به رشته تحصیلی، عدم بازار کار مناسب، سخت بودن رشته و سایر موارد دیگر تصمیم به تغییر رشته می گیرند.
تغییر رشته شرایط خود را دارد. در تمامی مقطع های تحصیلی امکان تغییر رشته وجود دارد به غیر از مقطع دکتری. شرایط تغییر رشته در مقطع دکتری مانند سایر مقطع های تحصیلی نیست.
قبل از اینکه وارد مقطع دکتری شوید باید به این فکر افتاده باشید و رشته تحصیلی خود را تغییر داده باشید در غیر اینصورت هیچ راهی در حال حاضر در سال ۱۴۰۲ برای تغییر رشته در مقطع دکتری وجود ندارد.
هر رشته ای را که در مقطع ارشد خوانده اید باید همان را در مقطع دکتری ادامه دهید
به صورت کلی باید رشته ای را در مقطع دکتری بخوانید که مطابق با رشته تحصیلی شما در مقطع قبل بوده است. به این موضوع، تجانس رشته می گویند.
رشته هایی که تجانس ندارند تعدادشان کم است و افرادی که در این رشته ها در مقطع ارشد تحصیل می کنند، می توانند در مقطع دکتری وارد رشته غیر مربوط به آن نیز شوند. این رشته ها در دفترچه راهنمای انتخاب رشته وجود دارند.
تغییر رشته مقطع دکتری در دانشگاه آزاد
کنکور سراسری و آزاد یکی است و هر دو قوانین یکسانی دارند. نه در دانشگاه سراسری و نه در دانشگاه آزاد مجاز به تغییر رشته در مقطع دکتری نخواهید بود. پس تغییر رشته در مقطع دکتری در دانشگاه آزاد عملا ممکن نیست.
اما تغییر رشته در مقطع کارشناسی ارشد ممکن است و فرقی ندارد در دانشگاه آزاد باشید یا دولتی. این فرصت به دانشجویان داده شده است تا بتوانند رشته تحصیلی خود را به رشته مد نظر خود تغییر دهند.
تغییر رشته و گرایش در مقطع دکتری عملا غیر ممکن و غیر قابل انجام است
چرا باید در انتخاب رشته دقت کنیم؟
انتخاب رشته باید به صورت حساس صورت گیرد. انتخاب رشته بدون تحقیق نتیجه اش می شود تغییر رشته البته اگر بتوانید تغییر رشته دهید. بسیاری از دانشجویان زمانی که به مقطع دکتری می رسند تا متوجه می شوند که رشته انتخابی اشان مناسب نیست و تصمیم به تغییر می گیرند.
این در حالی است که تغییر رشته یک پروسه زمان بر و سخت است. البته باید بدانید که همیشه و در هر زمانی نمی توانید تغییر رشته دهید. برای مثال در مقطع دکترا تغییر رشته ممنوع و خلاف قوانین است.
بنابراین باید انتخاب رشته اصولی و درستی را انجام دهید تا با همچین مشکلاتی روبرو نشوید. انتخاب رشته معیار های مختلفی دارد از جمله علاقه، بازار کار، فرصت مهاجرت و …
اما ممکن است کار از کار گذشته باشد و شما انتخاب رشته خود را به صورت اشتباه انجام داده اید و الان در مقطع دکتری قصد ادامه تحصیل دارید اما از رشته خود راضی نیستید، راه حل چیست؟
نحوه تغییر رشته در مقطع دکتری
شرایط همه چیز را مشخص می کند. اگر واقعا در مقطع دکتری هستید و نمی خواهید در رشته فعلی خود درس بخوانید، تنها راه شما این است که انصراف دهید و ادامه ندهید. اگر حس می کنید دارید وقت خودتان را در این رشته در مقطع دکتری تلف می کنید، بهتر است ادامه ندهید زیرا مقطع دکتری یک مقطع سخت و زمانبر است.
دومین مورد این است که شما در مقطع ارشد باشید و قصد ادامه تحصیل در دکتری را داشته باشید. الان بهترین زمان است تا رشته خود را تغییر دهید هر چند که در مقطع ارشد نیز تغییر رشته سخت است اما غیر ممکن نیست.
بهترین کار این است که در مقطع کارشناسی که تغییر رشته آسان و ساده است اینکار را انجام دهید تا در مقطع ارشد هم دستتان برای تحصیل در رشته مورد علاقه خود باز باشد و در مقطع دکترا نیز آن را ادامه دهید و نتیجه بگیرید.
بیشتر بخوانید: شرایط تغییر رشته در کارشناسی ارشد
جمع بندی
تغییر رشته از موضوعاتی است که ممکن است به فکر هر دانشجویی در هر مقطعی برسد. در بعضی مقطع های تحصیلی مانند دکتری، تغییر رشته سخت و عملا غیر ممکن می شود.
بنابراین اگر دانشجوی کارشناسی هستید و قصد تغییر رشته دارید، همین الان اقدام کنید تا در آینده به این مشکل برخورد نکنید. اگر دانشجوی دکتری هستید و قصد تغییر رشته دارید باید بگوییم همچین چیزی تا به امروز ممکن نیست و باید رشته فعلی خود را ادامه دهید.
هیچ تبصره و قانونی برای دور زدن این ممنوعیت وجود ندارد. چه در دانشگاه آزاد باشید چه در دانشگاه های دولتی، امکان تغییر رشته در مقطع دکترا وجود ندارد.
باید بدانید که فقط در برخی از رشته ها می توانید در مقطع دکتری رشته ای را متضاد با رشته مقطع کارشناسی ارشد بخوانید. این رشته ها تعدادشان کم است و در دفترچه انتخاب رشته موجود است. اما در سایر رشته ها فقط می توانید رشته های مرتبط و وابسته به رشته قبلی خود را بخوانید.
پایان مقاله تغییر رشته و عوض کردن گرایش در دکتری
فضایی که در این سایت فراهم شده است می تواند کنکوری ها و محصلان را صد ها قدم جلوتر بیندازد. تا قبل از ایجاد پلتفرم دانش پژوه، کار برای این دسته از افراد بسیار سخت بود تا مشکلات تحصیلی و درسی خود را حل کنند.
سیستم ایجاد شده می تواند معلمان و مشاوران را به نتیجه تلاش خود برساند، تلاشی صادقانه به همراه نتیجه عالی برای این دسته از افراد توانمند.
سوال این است که ما دقیقا چگونه این موارد را انجام می دهیم، آن هم به صورت کاملا رایگان و ۲۴ ساعته!!
ارسال یک پاسخ