اکنون ثبت نام کنید

ورود

فراموشی کلمه عبور

رمز را فراموش کردید ؟ لطفا ایمیل را وارد کنید تا لینک تغییر کلمه عبور به ایمیل شما ارسال شود.

ورود

اکنون ثبت نام کنید

رشته زیست شناسی | بازار کار و گرایش های زیست شناسی

رشته زیست شناسی از زیر شاخه رشته علوم تجربی در دوره دبیرستان یا متوسطه دوم است. برای تحصیل در این رشته می توانید به صورت شرکت در کنکور سراسری و یا تحصیل در رشته زیست شناسی بدون کنکور را تجربه کنید. گرایش های رشته زیست شناسی شامل چهار گرایش اصلی است. بازار کار رشته زیست شناسی به عوامل مختلفی بستگی دارد که به صورت کامل در ادامه آن ها را بررسی کرده ایم.

رشته بیولوژی

رشته زیست شناسی یکی از شاخه‌ های علوم طبیعی است که به تحلیل و مطالعه انواع مختلفی از زندگی و ساختار های زنده می‌ پردازد. این رشته علمی به بررسی ترکیبات شیمیایی، عملکرد و تکامل انواع مختلفی از سیستم‌ های زیستی از جمله حیوانات، میکروب ها، گیاهان و انسان‌ ها و بررسی ساختار های سلولی می‌ پردازد.

زیست‌ شناسی از رشته های پایه ای علوم است که به بررسی و تحقیقات در زمینه های زیر می پردازد:

  1. زیست‌ شناسی سلولی و مولکولی: مطالعه سلول‌ ها و ترکیبات مولکولی از مواردی است که این بخش به آن می پردازد. این درک در مورد نحوه عملکرد سلول‌ ها و ژنتیک بسیار مهم است.

 

  1. زیست‌ شناسی گیاهی: در این بخش به مطالعه جلبک ها، گیاهان و سایر تشکیلات گیاهی پرداخته می شود و در زمینه‌ هایی مانند تکثیر گیاهان و تاثیرات محیط زیستی آن ها نیز تحقیقات انجام می‌ شود.

 

  1. زیست‌ شناسی جانوری: در این زمینه به مطالعه حیوانات و تکامل آن ها، اکولوژی حیوانات در محیط زیست و رفتار های حیوانات مختلف پرداخته می شود.

 

  1. زیست‌ شناسی انسانی: مطالعه انسان‌ ها و ارتباط آن ها با محیط زیست، ساختار آناتومیکی و عملکرد بدن انسان و موضوعات بهداشتی و پزشکی مرتبط با انسان از وظایف این بخش است که به آن پرداخته می شود. 

 

  1. زیست‌ شناسی محیطی: حفاظت از منابع طبیعی و تنوع زیستی و مطالعه تاثیرات انسان بر محیط زیست مرتبط به این زمینه است.

 

  1. زیست‌ شناسی مولکولی: مطالعه ساختار و عملکرد مولکول‌ های زیستی و استفاده از ابزار های پیشرفته مولکولی برای تحقیقات در این بخش مورد استفاده قرار می گیرد.

 

  1. زیست‌ شناسی تکاملی: این قسمت به مطالعه تاریخچه تکاملی و رشته‌ هایی چون پالئونتولوژی می‌ پردازد تا به درک بهتری از تکامل و تنوع زیستی برسد.

رشته زیست‌ شناسی با ترکیبی از تجربیات عملی، ابزار های پیشرفته تحقیقاتی و تئوری نقش بسیار مهمی در درک زندگی و محیط زیست دارد و به حل مشکلات مرتبط با داروسازی، محیط زیست، کشاورزی، بهداشت و سایر حوزه‌ های علمی و صنعتی کمک می‌ کند.

بیشتر بخوانید: رشته مهندسی کشاورزی

بازار کار و آینده شغلی رشته زیست شناسی

وضعیت بازار کار و آینده شغلی در رشته زیست‌ شناسی با تنوع زیادی همراه است و به عوامل مختلفی از جمله تخصص شما، سطح تحصیلات، منطقه جغرافیایی و نیز تغییرات در صنعت و تکنولوژی وابسته است.در ادامه به برخی از فرصت های شغلی و بازار کار در رشته زیست شناسی پرداخته ایم:

تحقیقات علمی

افراد زیادی از فارغ‌ التحصیلان زیست‌ شناسی به عنوان محقق در دانشگاه‌ ها، موسسه های تحقیقاتی و شرکت‌ های خصوصی مشغول به کار می‌ شوند. افراد ممکن است در زمینه‌ هایی از جمله ویروس شناسی، بیوشیمی، علوم محیطی، ژنتیک و… تحقیقات انجام دهند.

صنعت دارو سازی

زیست‌ شناسان در صنعت داروسازی به توسعه و تولید داروهای جدید و محصولات بهداشتی و آرایشی مشغول هستند.

بیشتر بخوانید: رشته داروسازی

زیست‌ فناوری

شرکت‌ های زیست‌ فناوری در زمینه‌ هایی مانند توسعه محصولات زیستی، ژنتیک مولکولی و بیوتکنولوژی فعالیت می‌ کنند و به طراحی دارو ها، تشخیص بیماری‌ ها و تولید محصولات بیوتکنولوژیک می‌ پردازند.

بیشتر بخوانید: رشته بیوتکنولوژی چیست؟

زیست‌ شناسی محیطی

کارشناسان زیست‌ شناسی محیطی در تحقیقات مرتبط با حفاظت از محیط زیست، مدیریت منابع طبیعی و توسعه پایدار فعالیت می‌ کنند.

تدریس و آموزش

افرادی که در مقاطع بالاتر از کارشناسی فارغ التحصیل می شوند می توانند به عنوان اساتید و مدرسان در دانشگاه‌ ها و موسسه های آموزشی کار کنند.

پزشکی

برخی از زیست‌ شناسان به عنوان پزشکان یا دندان‌ پزشکان تخصصی در زمینه‌ هایی مانند زیست‌ پزشکی (پزشکی مولکولی) فعالیت می‌ کنند.

کار در صنعت غذایی

زیست‌ شناسان در صنعت غذایی می توانند در زمینه تحقیقات مرتبط با تغذیه و تولید و کنترل کیفیت محصولات غذایی کار کنند.

مدیریت پروژه و مدیریت منابع طبیعی

زیست‌ شناسان قادر هستند تا به عنوان مدیران پروژه در پروژه‌ های محیط زیستی و مدیریت منابع طبیعی در زمینه های حفاظت از مرتع ها، آب‌ ها و جنگل ها فعالیت کنند.

تحلیل داده‌ های زیستی

با پیشرفت تکنولوژی و تولید داده‌ های بزرگ در زیست‌ شناسی، تفسیر و تحلیل داده‌ های زیستی نیز به یک شغل مهم تبدیل شده است.

علاوه بر این باید بدانید که برای بهبود فرصت‌ های شغلی و افزایش رقابت‌ پذیری در بازار کار، شرکت در پروژه‌ های تحقیقاتی، دنبال کردن مطالعات پیشرفته و آموزش‌ های مداوم و اکتساب مهارت‌ های تخصصی می‌ تواند بسیار مفید باشد. به علاوه، شبکه‌ سازی با افراد دیگر در صنعت و شرکت در کارگاه‌ های آموزشی و کنفرانس ها نیز به توسعه مهارت شما کمک خواهد کرد تا بازار کار بهتری در رشته زیست شناسی تجربه کنید.

گرایش های کارشناسی رشته زیست شناسی

رشته زیست شناسی گرایش های تخصصی متنوعی دارد که به شما این فرصت را می دهد تا در زمینه مورد علاقه خود تحصیل کنید و در آن متخصص شوید. در ادامه این گرایش ها را مورد بررسی قرار داده ایم:

  1. گرایش زیست دریا (علوم دریایی):

توصیف گونه‌ های دریایی: این گرایش به مطالعه گونه‌ ها و ارتباطات آن ها در محیط‌ های دریایی می‌ پردازد. این گرایش در زمینه‌ هایی مانند بیولوژی مدرن دریا، مطالعات محیط زیست دریا و اکولوژی دریایی کار می کند.

محیط زیست و حفاظت از دریا ها: مطالعه محیط زیست دریا ها و اقدامات حفاظتی مختلف برای حفظ این محیط‌ ها، در این گرایش صورت می گیرد.

زیست‌ شناسی مارپیچی: مطالعه انواع مختلف مارپیچ‌ ها و زندگی آن ها در دریا ها به این گرایش اختصاص دارد.

  1. گرایش سلولی مولکولی:

زیست‌ شناسی سلولی: این گرایش به مطالعه اجزای مولکولی و سلول ها می پردازد. این شاخه از زیست‌ شناسی به عملکرد سلول ها، ژنتیک مولکولی و بیو شیمی و سیگنال‌ دهی داخلی می‌ پردازد.

بیو فیزیک و بیو فیزیک مولکولی: این گرایش به بررسی فیزیک و ترمودینامیک مولکول ها و سلول های زیستی می‌ پردازد.

  1. گرایش علوم گیاهی:

بیوشیمی گیاهی: مطالعه مولکول‌ های زیستی در گیاهان و فرآیند های بیوشیمیایی آن ها، در این گرایش مورد بررسی قرار می گیرد.

فیزیولوژی گیاهی: این شاخه به مطالعه عملکرد و پاسخ گیاهان به عوامل محیطی مانند مواد مغذی، نور، آب و تنظیمات هورمونی می‌ پردازد.

تکامل گیاهی: مطالعه تاریخچه تکاملی گیاهان و رشد آن ها جز حیطه اختصاصی این گرایش است.

  1. گرایش علوم جانوری:

بیولوژی جانوری: این گرایش به مطالعه حیوانات و تنوع آن ها می پردازد. از زیست‌ شناسان جانوری برای تحقیقات در زمینه‌ های بیولوژی رفتاری، زیست‌ شناسی تکاملی و اکولوژی حیوانی استفاده می‌ شود.

زیست‌ شناسی درونی (فیزیولوژی جانوری): مطالعه عملکرد داخلی حیوانات و فرآیند های فیزیولوژیک آن ها در این گرایش بررسی می شوند.

زیست‌ شناسی دریاچه و رود خانه: این گرایش به مطالعه محیط‌ زیست آبی و اکوسیستم‌ های آبی اختصاص دارد.

رتبه لازم برای قبولی

برای اینکه در رشته زیست شناسی تحصیل کنید، باید رتبه لازم برای قبولی در رشته زیست شناسی را کسب کنید. در سال ۱۴۰۱ در دانشگاه تهران تا رتبه ۷۵ هزار کشوری با سهمیه منطقه سه، دانشگاه یزد تا رتبه ۴۲ هزار کشوری با سهمیه منطقه دو و در دانشگاه کاشان تا رتبه ۲۰ هزار کشوری با سهمیه منطقه یک، پذیرش صورت گرفته است.

بیشتر بخوانید: سهمیه مناطق در کنکور

رشته زیست شناسی بدون کنکور نیز وجود دارد که پذیرش آن بر اساس سوابق تحصیلی است که می توانید در دانشگاه های ارائه دهنده این رشته بدون کنکور ثبت نام کنید و در این رشته تحصیل کنید.

رشته زیست شناسی جانوری

بازار کار رشته زیست شناسی

این رشته برای چه کسانی مناسب است؟

رشته زیست‌ شناسی برای افرادی مناسب است که علاقه به مطالعه و درک زندگی در انواع مختلفی از سیستم‌ های زنده و محیط زیست دارند. افرادی با ویژگی های زیر، برای تحصیل و کار در این رشته مناسب تر هستند:

  1. علاقه به علوم طبیعی: اگر فردی هستید که به مطالعه و درک فرآیند های طبیعی و علوم طبیعی علاقه دارید، رشته زیست‌ شناسی یک گزینه جذاب برای شما خواهد بود.

 

  1. علاقه به تحقیقات: زیست‌ شناسی به تحقیقات دقیق و آزمایش‌ های علمی نیاز دارد. اگر شما فردی هستید که به انجام آزمایش‌ ها، تجزیه و تحلیل داده‌ ها و کشف مفاهیم جدید علاقه دارید، این رشته یک رشته جذاب برای شما خواهد بود.

 

  1. علاقه به محیط زیست: اگر به حفاظت از محیط زیست، مسائل مرتبط با زیست‌ شناسی محیطی  و تنوع زیستی علاقه دارید، این رشته برای شما مناسب خواهد بود.

 

  1. علاقه به پزشکی و بهداشت عمومی: برخی از زیست‌ شناسان به بهداشت عمومی و پزشکی مولکولی می‌ پردازند و در تشخیص و درمان مشکلات بهداشتی و بیماری ها نقش دارند.

 

  1. قدرت مشاهده و تجزیه و تحلیل: زیست‌ شناسی به مهارت مشاهده دقیق و تجزیه و تحلیل داده‌ های پیچیده نیاز دارد. اگر این شما فردی با این مهارت ها هستید، این رشته برای شما مناسب خواهد بود.

 

  1. علاقه به آموزش و پژوهش: زیست‌ شناسی اصولا به تدریس و انجام تحقیقات مرتبط با زیست‌ شناسی نیاز دارد. اگر شما مایل به انجام تحقیقات و انتقال این تحقیقات و به سایر افراد در این حوزه هستید، این رشته برای شما مناسب است.

 

  1. صبر و دقت: تحقیقات یک مساله بسیار زمان بر است و نیاز به دقت بالا نیز دارد. افراد صبور و دقیق در این رشته می‌ توانند موفق باشند.

باید بدانید که رشته زیست شناسی دارای گرایش ها و حیطه های مختلف زیادی است، بنابراین دست شما باز است تا تخصصی را انتخاب کنید که به علاقه‌ ها و اهداف شغلی شما بیشتر متناسب باشد. علاوه بر این، تحصیلات در مقاطع تحصیلی بالاتر در تخصص و فرصت‌ های شغلی شما تاثیر گذار است.


هر کنکوری و دانش آموزی می تواند به سادگی در هر ساعت از شبانه روز، مشکلات تحصیلی و درسی خود را در سایت مطرح کند.

مشاوران و معلمان این فرصت را در اختیار دارند تا به سادگی تجربه و علم خود را در معرض دید قرار دهند و به واسطه آن کسب درامد کنند.

این خدمات چگونه توسط ما ارائه می شوند؟

همین حالا می خواهم این خدمات را بشناسم

ارسال یک پاسخ