اکنون ثبت نام کنید

ورود

فراموشی کلمه عبور

رمز را فراموش کردید ؟ لطفا ایمیل را وارد کنید تا لینک تغییر کلمه عبور به ایمیل شما ارسال شود.

ورود

اکنون ثبت نام کنید

رشته مهندسی کشاورزی؛ از گرایش ها تا بازار کار

رشته مهندسی کشاورزی در ایران با هدف استفاده بیشتر از تکنولوژی جهت تولید محصولات بیشتر و با کیفیت تر به وجود آمد. در این مقاله به بررسی گرایش های رشته مهندسی کشاورزی، وظایف مهندسان و بازار کار رشته مهندسی کشاورزی پرداخته ایم.

کشاورزی و تحصیل

یکی از رشته های مهندسی، مهندسی کشاورزی است که وظیفه دارد به مطالعه و کاربرد تکنولوژی‌ ها و مبانی علمی در زمینه تولید محصولات کشاورزی و مدیریت منابع طبیعی بپردازد. ارتباط و تعامل بین علوم زیستی، فنی و مهندسی و علوم اجتماعی در حوزه کشاورزی هدف اصلی این رشته است.

مهندسان کشاورزی در دوره تحصیلی با مباحث گوناگونی مانند باغبانی، زراعت، بهره‌ وری خاک و آب، زیست‌ شناسی گیاهان، بهداشت گیاهان، اقتصاد کشاورزی، اتوماسیون و مکانیزاسیون کشاورزی، طراحی سیستم‌ های آبیاری و زه کشی، کنترل بیماری ها و آفات گیاهی، مدیریت منابع طبیعی، طراحی و ساخت سازه‌ های کشاورزی، مدیریت صنایع غذایی و محصولات کشاورزی و سایر موارد مربوطه به این حوزه آشنا می شوند.

هدف اصلی مهندسی کشاورزی این است که به بهینه‌ سازی و بهبود فرآیند های تولید در حوزه کشاورزی بپردازد. مهندسین کشاورزی سعی بر این دارند تا با بهره‌ گیری از دانش و تکنولوژی مناسب به بهبود عملکرد محصولات کشاورزی، افزایش بهره‌ وری منابع طبیعی مانند آب و خاک، کاهش هدر رفت ها و ضایعات در زمینه تولید و فرآوری محصولات کشاورزی و به وجود آوردن پایداری در سیستم‌ های کشاورزی برسند.

مهندسی کشاورزی فعالیت هایی از جمله آزمایشگاهی و میدانی دارد. مهندسین کشاورزی در فضای باز و در مزارع، گلخانه‌ ها، آزمایشگاه‌ ها و دفاتر کاری فعالیت خواهند کرد. افراد قادرند به عنوان مشاوران فنی، طراح سیستم‌ های کشاورزی، مدیریت پروژه‌ های کشاورزی، کارشناس محیط زیست و بهره‌ وری منابع طبیعی و محقق در دانشگاه و موسسه های پژوهشی به فعالیت بپردازند.

چالش هایی مانند تغییرات آب و هوا، بیماری ها و آفت ها، کمبود منابع آب و خاک حاصلخیز، نیاز به غذا به نسبت جمعیت و سایر موارد باعث شده است تا نیاز به مهندسان کشاورزی به شدت زیاد و مهم شود.

بازار کار رشته مهندسی کشاورزی

بازار کار رشته مهندسی کشاورزی بسته به عوامل مختلفی است. بسته به روحیه و توانایی فردی می توانید در حوزه های مختلفی در زمینه مهندسی کشاورزی فعالیت کنید. برخی از این فرصت های شغلی شامل موارد زیر است:

کشاورزی و محصولات غذایی

فارغ التحصیلان این فرصت را دارند تا در صنعت کشاورزی و تولید محصولات غذایی فعالیت خود را شروع کنند. افراد می توانند سمت هایی از جمله مدیر مزرعه، مشاور کشاورزی، مدیر کیفیت، مدیر تولید، مهندس مزرعه و محصولات غذایی و طراح سیستم‌ های کشاورزی را انتخاب کنند. علاوه بر این در صنایع غذایی مانند فرآوری مواد غذایی، بسته‌ بندی و توزیع می توانید فعالیت کنید.

مدیریت منابع طبیعی

مهندسان می توانند در حوزه مدیریت منابع طبیعی مانند آب، خاک و منابع گیاهی به فعالیت بپردازند. افراد مجاز اند تا به عنوان مشاوران مدیریت آب و خاک، متخصصان بهره‌ وری منابع طبیعی، مدیر پروژه‌ های مرتبط با حفاظت از محیط زیست و مدیر برنامه‌ های توسعه پایدار مشغول به فعالیت شوند.

تحقیقات و توسعه

دانشگاه‌ ها، مراکز تحقیقاتی و صنایع مرتبط با تحقیق و توسعه از مواردی است که یک مهندس می تواند به عنوان فرصت شغلی روی آن حساب کند. افراد می‌ توانند در زمینه نوآوری فناوری، پژوهش‌ های کشاورزی، طراحی و بهبود فرآیند های کشاورزی و ارزیابی عملکرد محصولات نیز به فعالیت بپردازند.

سازمان‌ ها و نهاد ها

سازمان ها و نهاد های دولتی و غیر دولتی از مواردی است که مهندسان می توانند روی آن برای کار حساب کنند. سازمان‌ های کشاورزی، سازمان‌ های محیط زیست، وزارت‌ خانه‌ ها و سازمان‌ های بین‌ المللی می توانند به عنوان شغل در نظر گرفته شوند.

از سوی دیگر با توجه به  تغییر و تحولات جدید در زمینه کشاورزی مانند فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشاورزی، توسعه پایدار، کشاورزی هوشمند و تغذیه و بهداشت، بازار کار برای مهندس های کشاورزی را نیز بیشتر و بیشتر و گسترده تر کرده است.

معرفی رشته مهندسی کشاورزی

وظایف مهندسان کشاورزی

بعد از اینکه دانشجویان رشته مهندسی کشاورزی فارغ التحصیل شدند، می توانند در سمت های مختلفی مشغول به کار شوند. برخی از وظایف مهندسان کشاورزی عبارتند از:

  1. مدیریت مزرعه و تولید: مدیریت محصولات کشاورزی و مزارع از مواردی است که یک مهندس می تواند انجام دهد. به این صورت که به کشاورزان کمک می کنند تا عملکرد و بهره‌ وری مزرعه خود را بهبود بخشند و فرآیند های تولید را بهینه‌ سازی کنند.

 

  1. طراحی سیستم‌ های کشاورزی: یک مهندس کشاورزی می‌ تواند سیستم‌ های کشاورزی را طراحی و بهبود دهد. این موار شامل سیستم‌ های زه کشی،  طراحی و بهینه‌ سازی سیستم‌ های آبیاری، سیستم‌ های کنترل آفات و بیماری‌ های گیاهی و سیستم‌ های مکانیزاسیون کشاورزی می‌ شود.

 

  1. مشاوره فنی: یک مهندس کشاورزی می تواند مشاوره فنی باشد. به این صورت که در زمینه های مختلف مانند بهینه سازی، مدیریت محصول، فروش، تولید و سایر موارد مشابه به کشاورزان مشاوره دهند تا بتوانند یک کشاورزی حرفه ای داشته باشند.
  1. تحقیق و توسعه: یکی از زمینه های خوب برای مهندسان، زمینه تحقیق و توسعه است. به این صورت که باید به ارزیابی و بهینه‌ سازی فرآیند های کشاورزی، ارزیابی عملکرد محصولات و مورد بررسی قرار دادن فناوری روز در کشاورزی بپردازند.

 

  1. مدیریت منابع طبیعی: منابع طبیعی شامل خاک و آب می شود که باید مدیریت شوند. بهینه سازی منابع آب و بررسی خاک برای کشاورزی از مواردی است که باید مورد بررسی قرار دهند.

موارد گفته شده فقط برخی از وظایف مهندسان کشاورزی است. بسته به نوع گرایش تحصیلی و موارد و تخصص های متفاوت، این وظایف می تواند بسیار متفاوت و متنوع باشند.

این رشته برای چه کسانی مناسب است؟

رشته مهندسی کشاورزی برای افرادی مناسب است که به موضوعات مرتبط با کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست علاقمند هستند. اگر دوست دارید به توسعه و بهبود فرآیند های کشاورزی، ارتقا بهره‌ وری بیشتر از منابع طبیعی، حفاظت از محیط زیست و توسعه پایدار بپردازید، این رشته برای شما ساخته شده است.

افرادی که علاقمند به زمینه کشاورزی و زمینه های مرتبط مانند کنترل بیماری و آفات، تحقیقات کشاورزی و مرتبط با حیوانات، توسعه کشاورزی و سایر موارد مرتبط هستند، این رشته حرف زیادی برای این افراد دارد.

افرادی که دارای مهارت های فنی و مهندسی هستند. آن ها که می خواهند با شیوه های نوین به رشد این حوزه بپردازند، کشاورزی رشته ای مناسب است. 

به صورت کلی اگر یک فرد فنی و مهندسی شده هستید و به رشته کشاورزی و موارد مربوط به آن علاقمند هستید، می توانید در این رشته موفق شوید و بسیار رشد کنید.


رفع مشکلات تحصیلی و درسی در سال های تحصیل و کنکور بسیار مهم است. بسیاری از افراد به خاطر حل نشدن مشکلاتشان دچار سردرگمی و استرس می شوند.

بسیار زیاد هستند مشاوران و معلمان با سوادی که دیده نشده اند و نتوانسته اند مهارت های خود را در معرض دید قرار دهند.

همه این موارد را به سادگی برای شما حل کرده ایم 😉

این خدمات چیست و چگونه باید از آن استفاده کنیم؟

ارسال یک پاسخ