رشته مهندسی راه آهن | رتبه قبولی مورد نیاز + بازار کار
مهندسی راه آهن در ایران در حال پیشرفت است زیرا هر روزه زیر ساخت های ریلی بهتر و بهتر می شوند. گرایش های متعددی در رشته مهندسی راه آهن وجود دارند که به توضیح آن ها پرداخته ایم. بازار کار رشته مهندسی راه آهن نیز به علت بهبود زیر ساخت ها بیشتر و بهبود یافته است.
ریل و قطار
مهندسی راه آهن جز رشته های مهندسی است که به طراحی، ساخت، نگهداری و بهره برداری از سیستم های حمل و نقل ریلی می پردازد. این رشته به ارتباط و اجرای شبکه های ریلی، تجهیزات راه آهن، سیستم های ارتباطی و مابقی عناصر مربوطه می پردازد.
مهندسان راه آهن اصول و مهارت های متفاوتی را در حین فرایند ساخت و بهره برداری از شبکه های ریلی به کار می برند. برنامه ریزی و تحلیل مسیر های ریلی در مرحله طراحی صورت می گیرد. که نتیجه آن تعیین مشخصات فنی یک پروژه است. عواملی مثل توپو گرافی منطقه، ترافیک، باربری و نیاز های حمل و نقل مورد نقد و تحلیل قرار می گیرند.
بعد از طراحی نوبت به مرحله ساخت می رسد. مهندسان باید عناصر بستر ریلی، سیستم های ارتباطی و سایر تجهیزات را بسازند. در کنار همه این موارد باید نکات ایمنی و امنیتی مورد بررسی قرار گیرند.
نگهداری و تعمیر مرحله سوم است که باید مرتب توسط مهندسان بررسی شوند. اقدامات پیشگیرانه و بررسی های روزانه از وظایف مهندسان در این بخش است.
و در نهایت به بررسی سیستم ساخته شده پرداخته می شود و تست های اولیه صورت می گیرد و ایرادات پروژه در می آید که در صورت ایراد، باید مشکلات برطرف شوند.
به صورت کلی مهندسی راه آهن به مهندس ها این امکان را می دهد که در زمینه طراحی، ساخت و بهره برداری متخصص شوند و سیستم های قدیمی را ارتقا دهند تا کیفیت حمل و نقل بیشتر شود.
وظایف کاری مهندسان راه آهن چیست؟
حوزه های کاری هر مهندس، وظایف آن مهندس را مشخص می کند. حوزه های مهندسی راه آهن شامل موارد زیر است.
طراحی و برنامه ریزی: مهندسان راه آهن که در بخش طراحی و برنامه ریزی هستند باید به تحلیل و بررسی مسائل مربوط به سیستم های حمل و نقل ریلی بپردازند. مهندس ها باید مسیر های ریلی را طراحی و بهینه کنند. موظف هستند مشخصات فنی پروژه را تعیین و به تهیه نقشه های سازمانی بپردازند.
ساخت و اجرا: ساخت و اجرای شبکه های ریلی یکی از نقش های مهندسان راه آهن است. نصب ریل ها، سیستم های ارتباطی، تجهیزات ایمنی، ایستگاه ها و سایر موارد مرتبط از وظایف مهندسان این بخش است. علاوه بر این به بررسی استاندارد ها و موارد ایمنی نیز می پردازند.
نگهداری و تعمیرات: از اصلی ترین موارد بعد از طراحی و ساخت، نگهداری و تعمیرات سیستم ساخته شده است. مهندسان این بخش باید به صورت دوره ای به تعمیر و نگداری بپردازند. علاوه بر این باید برنامه ریزی هایی برای پیشگیری از خرابی سیستم انجام دهند تا هزینه های تعمیر و نگهداری کاهش یابد.
بهره برداری و مدیریت: بهره برداری از سیستم ساخته شده و مدیریت آن ها از وظایف مهندسان این بخش است. این افراد باید به صورت شبانه روزی به مانیتورینگ سیستم و کیفیت کار آن بپردازند.
تحقیق و توسعه: مهندسان بخش تحقیق و توسعه باید با استفاده از تکنولوژی های روز به بهینه سازی سیستم ریلی و ارتقا آن بپردازند.
علاوه بر موارد گفته شده، مهندسان راه آهن می توانند در زمینه های محیط زیست، انرژی، ایمنی و مدیریت پروژه ها نیز فعالیت کنند.
بازار کار رشته مهندسی راه آهن
بازار کار برای مهندس های راه آهن بسته به سیستم حمل و نقل ریلی می تواند متفاوت باشد و در کشور های پیشرفته که این سیستم پیشرفته تر و همه گیر تر است بازار کار بهتری در انتظار مهندسان است. در ایران مهندس راه آهن می تواند در زمینه های زیر به فعالیت بپردازد.
شرکت های راه آهن
نیازمندی شرکت های راه آهن و سازمان های مسئول اجرا، نگهداری و بهره برداری از شبکه های راه آهن به مهندسان راه آهن همیشه وجود دارد. افراد می توانند در بخش های مختلف شرکت راه آهن بسته به تخصص و علم خود مشغول به کار شوند و حقوق دریافت کنند.
شرکت های مشاوره
شرکت های مشاوره ای زیادی هستند که به مشاوره دادن در زمینه های طراحی و ساخت می پردازند. می توانید در این شرکت ها استخدام شوید و در زمینه های مرتبط مشاور شوید.
سازمان های دولتی
ارگان های دولتی مسئول نظارت بر سیستم های ریلی هستند. با استخدام شدن در این سازمان ها می توانید بسته به دانش خود ناظر بخش های مرتبط باشید.
تولید کنندگان تجهیزات راه آهن
صنایع راه آهن نیاز به تجهیزات دارد. تولیدکنندگان زیادی هستند که به تولید قطعات و تجهیزات می پردازند. می توانید یک تولید کننده باشید و یا می توانید در این تولیدی ها فعالیت کنید.
گرایش های رشته مهندسی راه آهن
- گرایش ماشین های ریلی: گرایش ماشین های ریلی به این معنی است که تمرکز بر روی یک تخصص خاص از ماشین های ریلی است. زیر شاخه های زیر را می توانید در این گرایش ادامه دهید:
لرزش شناسی و دینامیک ماشین های ریلی: در این گرایش، شما با تحلیل و بررسی دینامیک و لرزش ماشین های ریلی همانند واگن ها و قطار ها در مقابل نیرو ها و اثرات مختلف مانند ارتعاشات سیستم ریلی و ترک خوردگی ریل سروکار دارید.
انرژی و محیط زیست: تمرکز این گرایش بر توسعه و بهبود کارایی انرژی در سیستم های حمل و نقل ریلی، بکار گیری انرژی از منابع پاک، کاهش آلودگی و اثرات محیط زیستی مورد ارتباط با حمل و نقل راه آهن است.
فناوری و اتوماسیون: با بکارگیری فناوری های روز دنیا باید به اتوماسیون سیستم های راه آهن، مدیریت و کنترل ترافیک ریلی و بهبود امنیت و عملکرد سیستم های حمل و نقل راه آهن بپردازید.
- گرایش سازه های ریلی: گرایش سازه های ریلی شامل صفر تا صد احداث و زیر ساخت های ریلی است که شامل موارد زیر هستند:
ریل ها: عنصر اصلی نقل و انتقال به وسیله راه آهن، ریل ها هستند که بر روی بیس های مختلف جایگذاری و مستقر می شوند.
قطار ها و واگن ها: حمل مسافر و و سایل و بار توسط واگن ها و قطار ها انجام می شوند که بر روی بستر ریل این انتقال و حرکت صورت می گیرد.
سیستم های ارتباطی و کنترلی: ارتباط بخش اصلی به نتیجه رسیدن است که این سیستم باید در قطار و مرکز اصلی ایجاد شود.
ایستگاه ها و تاسیسات: پل ها، انبار ها و سایر موارد مرتبط برای ایستگاه ها مواردی هستند که مشخص می کنند قطار باید چه بار و مسافری را در کجا خالی کند.
- گرایش حمل و نقل ریلی: معنی کلی حمل و نقل ریلی این است که مسافران و بار باید از طریق سیستم راه آهن انتقال یابند به نقطه مورد نظر که این موضوع شامل موارد زیر است:
مدیریت ترافیک ریلی: این بخش شامل برنامه ریزی برای خط های انتقال است که برنامه ریزی می کند که کدام قطار باید در چه مسیری باشد.
مدیریت ایمنی و امنیت: ایمنی و امنیت در انتقال بسیار مهم و رکن اصلی است که به وسیله اپراتور ها و تکنسین های مختلف مورد بررسی قرار می گیرند.
برنامه ریزی حمل و نقل: این بخش شامل برنامه ریزی برای جابجایی مسافران و بار است که در چه مکان و در چه زمانی باید این دو مورد به مقصد برسند.
فضایی که برای شما دانشجویان، دانش آموزان و کنکوری ها فراهم کرده ایم بسیار ساده است. به سادگی می توانید مشکلات تحصیلی و درسی خود را حل کنید، در هر ساعت از شبانه روز.
مشاوران و معلمان می توانند خودشان و توانایی های خود را در معرض دید قرار دهند و از این طریق دیده شوند.
اما چگونه و چطور این موارد توسط ما اجرا می شوند؟
ارسال یک پاسخ