اکنون ثبت نام کنید

ورود

فراموشی کلمه عبور

رمز را فراموش کردید ؟ لطفا ایمیل را وارد کنید تا لینک تغییر کلمه عبور به ایمیل شما ارسال شود.

ورود

اکنون ثبت نام کنید

رشته علوم تربیتی – معلم شدن با رشته علوم تربیتی

رشته علوم تربیتی بخشی از رشته انسانی است که در دانشگاه قابل تحصیل است. هر دیپلمی که داشته باشید می توانید این رشته را ادامه دهید اما به صورت کلی متعلق به رشته انسانی است. از بازار کار تا گرایش های رشته علوم تربیتی مورد بررسی قرار گرفته شده است تا سوالات شما درباره این رشته به صورت کامل رفع شوند.

آموزش و تربیت

یکی از رشته های دانشگاهی در ایران، رشته علوم تربیتی است که به مطالعه و تحلیل ابعاد مختلف فرآیند تربیت و آموزش پرداخته است. این رشته به دنبال درک بهتر فرآیند های یادگیری و تربیتی در گروه ها، افراد و جوامع مختلف است. علوم تربیتی با استفاده از روانشناسی، اجتماعی و فرهنگی و رویکرد های علمی همواره در تلاش است تا اصول و تکنیک‌ های بهتری را برای انتقال تربیت اخلاقی، دانش، توسعه شخصیت و تحقق اهداف آموزشی تدوین کند.

موضوعاتی که در رشته علوم تربیتی مورد بررسی قرار می گیرند شامل موارد زیر هستند:

  1. روانشناسی تربیتی: بررسی فرآیند های روانی انسان در زمینه تعاملات اجتماعی، یاد گیری، توانمندی‌ های رفتاری و شناختی.

 

  1. سوسیولوژی تربیتی: مطالعه تاثیرات فرهنگ ها و جوامع بر فرآیند های آموزش و تربیت، از جمله نقش تفاوت‌ های اجتماعی در یادگیری.

 

  1. مدیریت آموزشی: بررسی مسائل مرتبط با نهادهای آموزشی و مدیریت مدارس از جمله ارزیابی، مدیریت منابع، برنامه‌ ریزی درسی و ایجاد فضای آموزشی مناسب.

 

  1. فلسفه و تاریخ تربیتی: بررسی ارزش ها و اصول پایه‌ ای تربیتی و تحلیل تغییرات تاریخی در نگرش‌ ها نسبت به آموزش و تربیت.

 

  1. آموزش و فناوری: مطالعه روش ها و تکنیک های جدید آموزشی که اولویت آن استفاده از فناوری های روز مانند اینترنت و رایانه ها است.

 

  1. توسعه‌ کودکان و نوجوانان: بررسی مراحل توسعه شناختی، روانی و اجتماعی در دوره‌ های مختلف کودکی و نوجوانی.

 

  1. آموزش خاص و ویژه: مطالعه استراتژی ها و روش های آموزشی برای افراد با نیاز های خاص مانند کودکان با اختلالات یادگیری یا ناتوانی‌ های جسمی.

 

  1. پژوهش در علوم تربیتی: انجام دادن تحقیقات در این زمینه برای بهبود کیفیت آموزشی و استفاده از شیوه های ساده تر و با تاثیرات بیشتر.

رشته علوم تربیتی افراد را برای شغل‌ های متفاوتی آشنا می کند. مواردی از جمله مشاوره تربیتی، مدیریت آموزشی، معلمی، طراحی برنامه‌ های آموزشی و پژوهش در زمینه تربیت و آموزش. اهمیت این رشته در اجتماع بسیار بالا است زیرا بهبود فرآیند آموزش و تربیت می‌ تواند تاثیر مثبتی بر توسعه یک جامعه داشته باشد.

گرایش های کارشناسی رشته علوم تربیتی

رشته علوم تربیتی دارای گرایش های متفاوت و متنوعی در مقطع کارشناسی، ارشد و دکتری است که به افراد امکان می‌ دهد در زمینه‌ های خاصی تخصص داشته باشند و حرفه ای شوند. گرایش های مقطع کارشناسی شامل موارد زیر است:

گرایش تکنولوژی آموزشی

تمرکز این گرایش این است که با تمرکز به استفاده از فناوری‌ های مدرن و ابزار های تکنولوژیک در فرآیند آموزشی بپردازد. افراد متخصص در این گرایش با استفاده از نرم افزار ها، رایانه‌ ها، اینترنت، وسایل تعاملی و محتوای آموزشی دیجیتال بهبود فرآیند یادگیری را آسان تر می کنند. به این صورت که آموزش ها و محتوا های جذاب تهیه می کنند تا افراد شوق به آموزش دیدن داشته باشند.

گرایش آموزش پیش دبستانی و دبستانی

آموزش و تربیت کودکان در دوره پیش دبستانی انجام هدف و وظیفه این گرایش است. این گرایش به مطالعه و شناخت بهتر روش‌ های آموزش، شناختی و حرکتی کودکان و توسعه مهارت‌ های اجتماعی پرداخته و برنامه‌ های آموزشی مناسب برای این دوره‌ ها طراحی می‌ کند.

گرایش مدیریت و برنامه‌ ریزی آموزشی

تمرکز این گرایش بر روی مدیریت نهاد های آموزشی مانند مراکز آموزشی، مدارس و سازمان‌ های آموزشی است. افراد در این گرایش با مواردی همچون مسائل مدیریت منابع انسانی و مالی، ارزیابی عملکرد، برنامه‌ ریزی درسی، ایجاد فضای آموزشی مناسب و توسعه‌ سیاست‌ ها و برنامه‌ های آموزشی پرداخته و به بهبود کیفیت و کارایی آموزش آشنا می شوند.

گرایش آموزش و پرورش کودکان

این گرایش هدف اصلی اش توسعه کودکان از نظر عاطفی، جسمی، شناختی و اجتماعی است. کار افراد متخصص در این گرایش، تهیه و ارائه برنامه‌ های آموزشی و پرورشی مناسب با جامعه کودکان است و در طراحی بازی‌ های آموزشی و فعالیت‌ های آموزشی برای کودکان نقش دارند.

هر کدام از گرایش های معرفی شده، جوانب خاص خود را دارند. باید علاقه خود را پیدا کنید و به نسبت علاقه خود یکی از این گرایش ها را انتخاب کنید و در آن متخصص شوید.

بازار کار و آینده شغلی رشته علوم تربیتی

بازار کار در رشته علوم تربیتی بسیار تنوع دارد و از گستردگی زیادی برخوردار است. آموزش و تربیت از موارد اصلی یک جامعه است و نیاز اصلی است. بنابراین حوزه های متفاوتی برای آموزش و تربیت وجو دارد. به صورت کلی آینده شغلی شما بسته به گرایش تحصیلی شما و سایر موارد مربوطه است. برخی از موقعیت شغلی شامل موارد زیر است:

معلمی: معمول ترین و متداول ترین شغل برای فارغ التحصیلان رشته علوم تربیتی، معلمی است. می توانید به عنوان معلم در پایه های تحصیلی متفاوتی تدریس کنید.

مشاوره تربیتی: یک مشاور تربیتی باید به والدین، دانش آموزان و دانشجویان در حوزه ها و زمینه های مختلف مشاوره دهد.

مدیریت آموزشی و مدرسه: می توانید در حوزه مدیریت یک مدرسه فعالیت کنید و برنامه های آموزشی متناسب با متد روز را طراحی کنید تا داشن آموزان موفقی را تربیت کنید.

تدوین محتوای آموزشی: تدوین محتوای های آموزش و ارائه بهتر آن ها بخشی از حوزه فعالیت یک فارغ التحصیل رشته علوم تربیتی است.

پژوهش و تحقیقات تربیتی: کسانی که به تحقیق و توسعه در زمینه آموزش و تربیت علاقه دارند می‌ توانند در دانشگاه‌ ها، مراکز پژوهشی یا سازمان‌ های آموزشی به تحقیقات در این زمینه پرداخته و به فهم و پیشرفت دانش افراد کمک کنند.

کار در نهاد های حمایتی و خدماتی: می توانید در نهاد ها و سازمان های حمایتی برای کودکان با نیاز های خاص مانند کودکان با اختلالات یادگیری یا ناتوانی‌ های جسمی کار کنید.

آموزش در موسسات غیر دولتی و آموزشی خصوصی: می‌ توانید در موسسه های آموزشی غیر دولتی، مراکز آموزشی خصوصی، مجتمع‌ های آموزشی و فرهنگی به عنوان معلم یا مشاور فعالیت کنید.

بسته به توانایی ها و مهارت های شخصی می‌ توانید در بخش‌ های مختلفی مانند طراحی و توسعه برنامه‌ های آموزشی، تدوین کتب درسی، ایجاد محتوا های آموزشی آنلاین، تشکیل دهنده تیم‌ های آموزشی مرتبط با کسب و کار ها و سایر شغل های مشابه فعالیت کنید.

رتبه لازم برای قبولی در رشته علوم تربیتی

برای اینکه بتوانید با کنکور در رشته علوم تربیتی قبول شوید، باید در کنکور انسانی شرکت کنید. در سال ۱۴۰۱ در دانشگاه تهران تا رتبه ۵ هزار کشوری با سهمیه منطقه ۳ پذیرش صورت گرفته است. همچنین در دانشگاه قم تا رتبه ۲۸ هزار کشوری با سهمیه منطقه ۱ و در دانشگاه شیراز تا رتبه ۲۳ هزار کشوری با سهمیه منطقه دو پذیرش دانشجو صورت گرفته است.

معرفی رشته علوم تربیتی

بازار کار و گرایش های رشته علوم تربیتی

این رشته برای چه افرادی مناسب است؟

رشته علوم تربیتی مناسب افرادی است که به فرآیند آموزش و تربیت علاقه دارند و قصد تخصص گرفت در این زمنیه را دارند. اگر برخی از ویژگی های زیر را داشته باشید، قاعدتا باید اینر شته برای شما مناسب باشد.

علاقه به آموزش و تربیت

اگر علاقه‌ به تدریس، انتقال دانش، تربیت اخلاقی و کمک به دیگران برای یادگیری دارید، رشته علوم تربیتی برای شما مناسب است.

ارتباطات قوی

توانمند بودن در برقراری ارتباط با دانش آموزان، والدین، همکاران و مدیران یک مدرسه یا نهاد آموزشی بسیار مهم است.

تحمل فشار

فرایند تربیت و آموزش بسیار چالش برانگیز است و به افرادی نیاز دارد که بتوانند فشار ها را تحمل کنند و این مسیر را طی کنند.

توجه به جزئیات

طراحی یک برنامه آموزشی و اجرا کردن آن نیازمند دقت و جزئی نگر بودن است.

علاقه به پژوهش

علاقه داشتن به تحقیق و پژوهش در زمینه تربیت و آموزش می تواند شما را برای تحصیل در این رشته مناسب کند.

تعامل اجتماعی

برقراری اربتاط های مثبت و موثر با والدین، محصلان و سایر افراد در این حوزه بسیار مهم است.

درک عمیق از روانشناسی و رفتار انسانی

درک اصول روانشناسی، توانمندی‌ های شناختی و رفتاری افراد می‌ تواند در بهبود فرآیند آموزش و تربیت تاثیر گذار باشد.

تنوع بخشی و همکاری

آموزش و تربیت در محیط‌ های متنوع و متعدد انجام می‌شود، بنابراین توانایی در همکاری با افراد با تفاوت‌ های فرهنگی و اجتماعی اهمیت دارد.

تحولات فناوری

در گرایش تکنولوژی آموزشی، علاقه به فناوری‌ های نوین و توانایی استفاده از آن‌ ها در فرآیند آموزشی بسیار مهم است.


در وبسایت دانش پژوه، محصلان و کنکوری ها می توانند به سادگی مشکلات تحصیلی و درسی خود را در هر کجای دنیا که باشند حل کنند.

این فرصت فراهم است تا معلمان و کنکوری تجربه و علم خود را نشان دهند و در میان افراد دیده شوند.

این خدمات چیست و چگونه توسط ما ارائه می شوند؟

همین حالا می خواهم از این خدمات استفاده کنم

ارسال یک پاسخ