اکنون ثبت نام کنید

ورود

فراموشی کلمه عبور

رمز را فراموش کردید ؟ لطفا ایمیل را وارد کنید تا لینک تغییر کلمه عبور به ایمیل شما ارسال شود.

ورود

اکنون ثبت نام کنید

رشته مهندسی بهداشت محیط | بازار کار و گرایش ها

رشته مهندسی بهداشت محیط از رشته هایی است که افراد خاص و علاقمند وارد آن می شوند. این رشته دارای گرایش های متعددی است و بازار کار آن نیز به صورت کلی محدود است. در ادامه به بررسی رتبه لازم برای قبولی در رشته بهداشت محیط و بررسی بازار کار و گرایش های رشته مهندسی بهداشت محیط پرداخته ایم.

مهندسی و محیط زیست

رشته مهندسی بهداشت محیط از شاخه های مهندسی بهداشت و ایمنی می‌ باشد که با هدف حفظ و بهبود سلامت انسان و محیط زیست ایجاد شده است. مهندس های بهداشت محیط مسئولیت‌ های بسیار زیادی را بر عهده دارند که به صورت کلی به تعامل انسان با محیط زیست می‌ پردازند و در تلاش هستند تا محیط زیست را از عوامل آلودگی و خطرات مختلف محافظت کنند و سلامت عمومی را حفظ کنند.

برخی از این حیطه های فعالیت شامل موارد زیر است:

  1. آب و فاضلاب: مهندسین بهداشت محیط در زمینه آب و فاضلاب مسئولیت‌ هایی از جمله طراحی و اجرای سیستم‌ های تامین آب، تصفیه فاضلاب و تصفیه آب را دارند. هدف اصلی این موضوع، اطمینان از کیفیت منابع آب، کاهش آلودگی و حفظ بهداشت عمومی است.

 

  1. هوا و تهویه: این مورد شامل طراحی و اجرای سیستم‌ های تهویه مطبوع در ساختمان‌ ها، بررسی و کنترل آلودگی هوا و کنترل ذرات معلق در هوا  و میکروب ها می‌ شود.

 

  1. مدیریت پسماند: مهندسین بهداشت محیط در زمینه مدیریت پسماند ها وظایفی از جمله جمع‌آوری، دفع، بازیافت و کنترل پسماند ها را دارند تا آسیب به محیط زیست و سلامت انسان‌ ها را تا حد ممکن کاهش دهند.

 

  1. بهداشت حرفه‌ ای: این به صورت کلی به ایمنی و بهداشت کارکنان و کنترل عوامل آلودگی در محیط‌ های کاری اختصاص دارد.

 

  1. بهداشت محیط در بیمارستان‌ ها: طراحی و کنترل سیستم‌ های بهداشتی، ایمنی و تهویه در مراکز بهداشتی و بیمارستان ها جز وظایف مهندسان بهداشت محیط است.

مهندسی بهداشت محیط تلاشی مداوم جهت ارتقا بهداشت محیطی و کاهش آثار زیان‌ بار عوامل آلودگی و خطرات محیطی، بهبود کیفیت زندگی افراد و حفظ منابع طبیعی را دارد. علاوه بر این تلاش می کند تا از بروز بیماری ها پیشگیری شود و سلامت عمومی جامعه را بهبود دهد.

بازار کار رشته مهندسی بهداشت محیط

رشته مهندسی بهداشت محیط در حوزه بهداشت و محیط زیست به فعالیت می پردازد. حفظ محیط زیست و بهبود سلامت انسان ها حیطه اصلی فعالیت و هدف اصلی مهندسان این رشته است که با توجه به موارد مختلف، فرصت های شغلی متفاوتی وجود دارند که عبارتند از:

مهندس بهداشت محیط

مهندسان فعال در این بخش از بهداشت محیط، مسئول طراحی، نصب، بهره‌ برداری و نگهداری سیستم‌ ها و تجهیزات بهداشت محیطی همانند تهویه مطبوع، تصفیه آب و فاضلاب، کنترل آلودگی هوا و مدیریت پسماند ها می‌ باشند.

متخصص بهداشت حرفه‌ ای

افرادی که در این زمینه متخصص هستند، مسئولیت خطرات محیطی در محیط‌ های کاری و ارزیابی و کنترل عوامل آلودگی را دارند تا بهداشت و ایمنی کارکنان را حفظ کنند.

متخصص مدیریت پسماند ها

مهندسان در این حوزه کاری مسئولیت مدیریت پسماند ها را بر عهده دارند و به منظور کاهش آثار زیان‌ بار آن‌ ها در محیط زیست، راهکار ها و سیاست های مناسب را ارائه و اجرا می کنند.

متخصص بهداشت محیط در مراکز بهداشتی

مهندس های متخصص در این حوزه به طراحی و کنترل سیستم‌ های بهداشتی، ایمنی و تهویه در بیمارستان‌ ها و مراکز بهداشتی می پردازند.

مدیریت محیط زیست

فارغ‌ التحصیلان این رشته می‌ توانند در بخش‌ های مختلف مدیریت محیط زیست در بخش غیر دولتی و دولتی، اجرایی یا غیر اجرایی فعالیت کنند و در  سیاست‌ گذاری‌ های محیط زیستی و تصمیم‌ گیری‌ ها نقش داشته باشند.

مشاوره و مدیریت پروژه‌ های بهداشت محیط

یک مهندس بهداشت محیط می‌ تواند به عنوان مشاور در برنامه‌ های بهداشت محیط و پروژه های مدیریت محیط زیستی مشغول به کار شوند.

همانطور که می دانید، محیط زیست و بهداشت انسانی همواره در حال روبرو شدن با چالش هایی از جمله آلودگی‌ ها، تغییرات اقلیمی، کاهش منابع طبیعی و سایر موارد مشابه مواجه هستند. متخصصان بهداشت محیط از نیرو های بازار کار مطلوبی برای افزایش کیفیت محیط زیست و بهبود سلامت جامعه به حساب می‌ آیند. علاوه بر این در صنایع و شرکت های گوناگون، به افرادی برای رفع مسائل زیست محیطی و بهداشتی در زمینه بهداشت محیط نیز حس می شود. بنابراین بازار کار مهندسی بهداشت محیط در ایران به نسبت خوب است.

گرایش های رشته مهندسی بهداشت محیط

حوزه های کاری در رشته مهندسی بهداشت محیط بسیار گسترده هستند. به همین علت بسیار مهم است که چه گرایشی را برای تحصیل انتخاب می کنید. در ادامه گرایش های این رشته را مورد بررسی قرار داده ایم تا با شناخت به نسبت بهتری بتوانید گرایش مد نظر خود را انتخاب کنید.

گرایش بهداشت محیط (Environmental Health)

تمرکز اصلی این گرایش بر روی حفظ و بهبود کیفیت محیط زیست و ارتقا سلامت انسان‌ ها است. مهندس های بهداشت محیط در این گرایش به ارزیابی و کنترل آلودگی‌ های آب، هوا و خاک، کنترل انتقال بیماری‌ ها، مدیریت مواد شیمیایی خطرناک، ایجاد شرایط بهداشتی در محیط‌ های کاری و زندگی انسانی، انجام پروژه‌ های بهداشت محیطی و مدیریت کیفیت آب و فاضلاب مشغول هستند.

گرایش سم‌ شناسی محیط (Environmental Toxicology)

این گرایش به صورت تخصصی به بررسی تأثیر آلودگی‌ ها، سموم و مواد شیمیایی مختلف بر سلامت انسان‌ ها و محیط زیست می پردازد. مهندسین در این حوزه به ارزیابی اثرات سموم بر روی محیط زیست و انسان‌ ها، تحلیل ریسک سمی‌ بودن مواد شیمیایی و تدوین راهکار ها برای کاهش آثار آلودگی‌ های سمی می‌ پردازند.

گرایش مدیریت پسماند (Waste Management)

هدف این گرایش، مدیریت اصولی و پایدار پسماند ها مانند زباله‌ های صنعتی، شهری، خطرناک، پزشکی و سایر موارد مشابه است. مهندس های مدیریت پسماند، برنامه‌ ریزی برای جمع‌ آوری، بازیافت، دفع و کنترل پسماند ها را انجام می‌ دهند تا اثر آن ها را بر انسان ها و محیط زیست را کاهش دهند.

گرایش بهره‌ برداری و نگهداری تاسیسات شهری (Urban Infrastructure Operation and Maintenance)

این گرایش با هدف نگهداری، بهره برداری و بهینه‌ سازی تاسیسات شهری مانند شبکه آب و فاضلاب، تصفیه‌ خانه‌ ها، تامین آب، سیستم‌ های مهم دیگر شهری و تهویه مطبوع ایجاد شده است. مهندس های متخصص در این گرایش تمام سعی خود را می کنند تا با کاهش خرابی‌ ها و بهبود عملکرد، عملکرد بهتری از تاسیسات شهری را داشته باشند.

هدف کلی همه گرایش ها بهبود و حفظ محیط زیست و زندگی بهتر برای شهروندان و موجودات کره زمین است. انتخاب گرایش در این رشته به علاقه و اهداف شما بستگی دارند که می توانید با بررسی بیشتر، گرایشی که برای شما مناسب تر است را انتخاب کنید.

بیشتر بخوانید: رشته بهداشت عمومی

این رشته برای چه کسانی مناسب است؟

رشته مهندسی بهداشت محیط برای افرادی مناسب است که علاقمند به حفظ محیط زیست، بهبود سلامت انسان‌ ها و کاهش آلودگی‌ ها هستند. افرادی که ویژگی های زیر را دارند، این رشته برایشان مناسب تر است:

علاقه به محیط زیست و بهداشت عمومی: اگر فردی هستید که علاقمند به موضوعاتی با محیط زیست و بهداشت عمومی هستید و علاقه دارید کیفیت زندگی انسان ها را افزایش دهید، این رشته شما را به هدفتان می رساند.

توجه به جزئیات و دقت بالا: در مهندسی بهداشت محیط، جزئیات و دقت به موارد مختلف، بسیار مهم است. افرادی که توانایی انجام آزمایش‌ ها و مدیریت دقیق اطلاعات را دارند، می توانند در این رشته به موفقیت برسند.

تحلیلگر و توانایی حل‌ مساله: مهندسان بهداشت محیط برای تحلیل مشکلات مرتبط با مدیریت پسماند ها، آلودگی‌ ها، بهره‌ برداری تاسیسات و… نیاز به توانایی حل مساله و تحلیل دقیق دارند.

همکاری و ارتباطات موثر: در این رشته، همکاری و برقراری ارتباط با تیم ها و افراد مختلف بسیار ضروری است و جز نیازمندی های این رشته است.

علاقه به فناوری و نوآوری: این رشته با استفاده از فناوری‌ های پیشرفته به حل مسائل محیطی می‌ پردازد. افرادی که به فناوری و نوآوری علاقه داشته باشند می‌ توانند در این رشته موفق باشند.

اهمیت بهداشت و ایمنی: اهمیت بهداشت و ایمنی انسان‌ ها و محیط زیست جز اصلی ترین مواردی است که این رشته به بررسی آن می پردازد. افرادی که اهمیت این موضوعات را درک می‌ کنند و به حفظ سلامت و ایمنی افراد اهمیت می‌ دهند، در این رشته موفق خواهند بود.

اگر شما دارای ویژگی های گفته شده هستید و علاقمند به کار در زمینه بهداشت محیط و محیط زیست هستید، رشته مهندسی بهداشت محیط یک گزینه بسیار خوب برای شما خواهد بود.

آیا رشته مهندسی بهداشت خوبه؟

بازار کار و گرایش های رشته مهندسی بهداشت محیط

رتبه لازم برای قبولی در رشته بهداشت محیط

برای قبولی در رشته مهندسی بهداشت محیط بسته به سالی که کنکور می دهید و سهمیه های مختلف کنکور، رتبه های متفاوتی را می توان بیان کرد. در سال ۱۴۰۱، در دانشگاه علوم پزشکی تهران، تا رتبه ۱۹ هزار کشوری با سهمیه منطقه ۲ و در دانشگاه علوم پزشکی تبریز تا رتبه ۶۳ هزار کشوری با سهمیه منطقه ۳ و در دانشگاه علوم پزشکی مشهد تا رتبه ۴۲ هزار کشوری با سهمیه منطقه یک، دانشجو پذیرش شده است.


مسائل و مشکلات در سال های تحصیل و در سال کنکور از مواردی است که همه محصلان را درگیر خود می کند.

وبسایت دانش پژوه راه حلی برای همه مساله ها است.

مشاوران و معلمان این فرصت را در اختیار دارند تا خودشان را در معرض دید میلیون ها کنکوری و دانش آموز قرار دهند

خدمات ما چیست و چگونه می شود از آن ها استفاده کرد؟

ارسال یک پاسخ