اکنون ثبت نام کنید

ورود

فراموشی کلمه عبور

رمز را فراموش کردید ؟ لطفا ایمیل را وارد کنید تا لینک تغییر کلمه عبور به ایمیل شما ارسال شود.

ورود

اکنون ثبت نام کنید

رشته مشاوره چیست؟ تفاوت رشته مشاوره و روانشناسی

رشته مشاوره در دانشگاه در ۴ گرایش تدریس می شود. این رشته با رشته روانشناسی تفاوت هایی دارد که در ادامه به بررسی تفاوت رشته مشاوره و رشته روانشناسی پرداخته ایم. بازار کار رشته مشاوره در ایران در حال حاضر از وضعیت خوبی برخوردار است که به صورت مفصل این مورد را توضیح داده ایم.

رشته تاثیر گذار

یکی از حوزه های مهم و تاثیر گذار در زمینه علوم انسانی، رشته مشاوره است. رشته مشاوره به بررسی مشکلات رفتاری و روانی افراد می‌ پردازد و راهکار ها و روش های درمانی تاثیر گذاری را جهت بهبود کیفیت زندگی ارائه می کند. مشاوره اغلب برای افرادی است که در حال دست و پنجه نرم کردن با مشکلات شخصی، زناشویی، خانوادگی، تحصیلی یا شغلی هستند.

در دوره تحصیل در رشته مشاوره، دانشجویان با مباحث گوناگونی آشنا می شوند که به آن‌ ها کمک می‌ کند تا مهارت‌ های لازم برای ارتقا روان‌ شناسی و رفتار افراد را بیاموزند. برخی از این مباحث این دوره شامل موارد زیر هستند:

 

  1. روان‌ شناسی عمومی: مباحثی مانند روان‌ شناسی رشد و تکامل، نظریات روان‌ شناسی، تاریخچه روان‌ شناسی و نقش روان‌ شناس در جامعه و فرهنگ.

 

  1. روش‌ های مشاوره: یادگیری مهارت‌ های مشاوره و فنون ارتباطی، مصاحبه و تشخیص مشکلات و انتخاب راهکار و رویکرد های مناسب برای مشاوره.

 

  1. روان‌ شناسی اجتماعی و فرهنگی: بررسی ارتباط افراد با اجتماع، خانواده، فرهنگ و جامعه.

 

  1. روان‌ شناسی بالینی: روش‌ های تشخیص، بررسی اختلالات روانی و راهکار های درمانی مرتبط با آن‌ ها.

 

  1. روان‌ شناسی تحصیلی و حرفه‌ ای: تعیین شغل و مشکلات شغلی، بررسی روان‌ شناسی تحصیلی و مشاوره شغلی و تحصیلی.

 

  1. اخلاق و حرفه‌ ای بودن در رفتار: مباحث مرتبط با رفتار حرفه‌ ای، اخلاق مشاوره و قوانین مرتبط با این حوزه شغلی.

 

بعد از اینکه دوره تحصیلی رشته مشاوره را تمام کردید می‌ توانید به عنوان مشاور روان‌ شناس یا مشاوره ازدواج و خانواده در بخش‌ های مختلف اجتماعی و حرفه‌ ای فعالیت کنید. علاوه بر این می توانید در مدارس، دانشگاه‌ ها، مراکز بهداشتی، سازمان‌ های اجتماعی، روانپزشکی و حتی کلینیک‌ ها کار کنید.

مهارت هایی که برای موفقیت در این رشته نیاز است، شناخت عمیق از روان‌ شناسی انسان، توانایی ارتباط مؤثر با افراد، همراهی و همدلی در مواجهه با مشکلات افراد، تسلط به متد های مشاوره و توانایی تحلیل و تشخیص مسائل روانی است.

بازار کار رشته مشاوره

رشته مشاوره یکی از رشته های پرطرفدار است که در زمینه ها و حوزه های مختلفی به فعالیت می پردازد. بازار کار این رشته با توجه به شرایط های متفاوت و چالش برانگیز زندگی هر روز بهتر و بیشتر می شود. افراد بسیار زیادی هستند که از خدمات مشاوره برای مشکلات مختلف زندگی خود استفاده می کنند. امروزه استفاده از خدمات مشاوره مانند قدیم نیست و عادی سازی شده است. برخی از موارد شغلی در این حوزه شامل موارد زیر است:

مشاور روان‌ شناسی

کار در مراکز روانپزشکی، کلینیک ها، مراکز مشاوره و مشاوره آنلاین برای ارائه خدمات مشاوره فردی و گروهی به افرادی که مشکلات رفتاری و روانی دارند.

مشاور تحصیلی

مشاوره تحصیلی از اصلی ترین زمینه برای فعالیت است. مشاوره در مدارس، دانشگاه ها و مراکز فرهنگی تحصیلی.

مشاور خانواده و ازدواج

مراکزی که مشاوره خانواده و مشاوره قبل از ازدواج می دهند فرصت مناسبی است که می توان درامد زیادی از آن کسب کرد.

مشاور حرفه‌ ای

کار در سازمان و شرکت ها برای مشاوره دادن در زمینه انتخاب شغل، ارتقا حرفه‌ ای و مشکلات مرتبط با محیط کار.

مشاور توسعه شخصی

کار در زمینه های افزایش اعتماد به نفس و انگیزه و شکل دادن تفکرات درست حهت بهبود و توسعه شخصی از زمینه های عالی برای فعالیت است.

مشاور روانشناختی درمانگر

کار در مراکز ترک اعتیاد، مراکز بهبود و درمانی و مراکز بهبود روانی به عنوان روانشناس درمانگر.

مشاور روانشناختی آنلاین

ارائه خدمات گفته شده در مورد قبل به صورت آنلاین و از راه دور به صورت دوره های آموزشی و یا تلفنی.

اصولا بازار کار برای فارغ‌ التحصیلان این رشته در شهرها و مناطقی با جمعیت بالا و اهمیت بهداشت روانی و روانپزشکی بیشتر است. علاوه بر این، این رشته می‌ تواند از یک پایه محکم برای ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر در رشته‌ های مرتبط باشد، مانند روانشناسی بالینی یا تربیت بدنی و ورزشی.

بیشتر بخوانید: معرفی رشته روانشناسی

تفاوت رشته مشاوره و رشته روانشناسی

به صورت کلی رشته مشاوره و رشته روانشناسی به دو حوزه مختلف مرتبط با حل مسائل و مشکلات روانشناختی و روحی انسان می‌ پردازند، اما دارای تفاوت‌ های مهمی هستند. هر کدام را به صورت مجزا توضیح داده ایم تا تفاوت ها را متوجه شوید.

۱. رشته مشاوره
مشاوره یا روان‌ درمانی مشاوره، یک رویکرد حرفه ای است که به کمک ابزار ها و روش‌ های خاص، افراد را در حل مشکلات روان‌ شناختی و روحی کمک می‌ کند. مشاوره اصولا به صورت یک به یک انجام می شود و تعداد جلسات مشاوره به مشکل و نیاز فرد بستگی دارد. مشاور ها می‌ توانند در زمینه های مختلفی مانند مشاوره ازدواج، مشاوره خانواده، مشاوره شغلی و تحصیلی، مشاوره اعتیاد و … فعالیت کنند.

۲. رشته روانشناسی
روانشناسی به عنوان یک رشته علمی، مطالعه رفتار و فعالیت‌ های ذهنی انسان را بررسی می‌ کند. روانشناس علمی به تحقیقات انجام‌ شده در حوزه های مختلف روانشناسی می‌ پردازد و از تجزیه‌ و تحلیل‌ ها، اندازه‌ گیری‌ ها و داده‌ های آماری برای به دست آوردن نتایج علمی استفاده می‌ کند. روانشناسی بسیار متنوع و گسترده است و به زیر شاخه‌ های مختلفی مانند روانشناسی اجتماعی، روانشناسی شناختی، روانشناسی بالینی، روانشناسی تربیتی و … تقسیم می شوند.

پس رشته مشاوره به عنوان یک فرایند کمک‌ دهی و مشاوره‌ ای به افراد در حل مسائل و مشکلات روانشناختی عمل می‌ کند. در حالی که رشته روانشناسی گسترده‌ تر است و به تحلیل و بررسی علمی رفتار و فعالیت‌ های ذهنی انسان می‌ پردازد. هر دو رشته از اهمیت ویژه‌ ای برای بهبود کیفیت زندگی افراد و جامعه برخوردارند و با یکدیگر ارتباط و تعامل دارند.

این رشته برای چه کسانی مناسب است؟

رشته مشاوره برای افرادی مناسب است که به تحلیل رفتار ها و عوامل روانی افراد علاقه دارند و مایل هستند تا بهبود کیفیت زندگی دیگران را تحقق بخشند. اگر ویژگی های زیر را دارا هستید، رشته مشاوره می تواند برای شما مناسب باشد.

 

علاقه به ارتباط با افراد: اگر توانایی ارتباط موثر با دیگران و گوش سپردن به مشکلات دیگران را دارید می توانید این رشته و شغل را انتخاب کنید.

تحلیل‌ گری: تحلیل و بررسی رفتار و عادت های افراد در این رشته و شغل بسیار مهم است.

همدلی و همراهی: همدلی و همراهی از موارد مهم در این شغل و رشته است که باید با مراجعه کنندگان خود این رفتار را داشته باشید.

مهارت‌ های ارتباطی: توانایی و داشتن مهارت های ارتباطی رکن اصلی این رشته است که باید حتما این استعداد را داشته باشید.

کنترل هیجانی: مشاوران باید بتوانند در زمانی که با مشکلات روانی مراجعان مواجه می شوند، کنترل هیجانی خود را حفظ کنند و به عنوان یک مدل مناسب عمل کنند.

علاقه به یادگیری: زمینه مشاوره به صورت سریع در حال تغییر است و افرادی می توانند در این زمینه پیشرفت کنند که مرتب خود را با دانش روز آپدیت کنند.

حساسیت به مشکلات اجتماعی و روانی: حساسیت مشاوران و به مشکلات روانی و رفتاری می تواند عاملی برای موفقیت در این رشته باشد.

صبوری و تحمل فشار: مشاوران باید موقعیت‌ های پر فشار را تحمل کنند و با صبوری به رفع مشکلات مراجعان بپردازند.

به صورت کلی این رشته برای افرادی مناسب است که تمایل به ارتباط انسانی عمیق داشته باشند و به ارائه خدمات مشاوره روانی و بهبود زندگی دیگران علاقه مند باشند.

تفاوت رشته مشاوره و رشته روانشناسی

بازار کار و گرایش های رشته مشاوره

مزایا و معایب رشته مشاوره چیست؟

از مزایای رشته مشاوره می توان به مواردی از جمله زمینه های فعالیت متفاوت، بازار کار بسیار مناسب، برقراری ارتباط با قشر و تفکرات مختلف در یک جامعه و اعتبار شغلی اشاره کرد.

معایب رشته مشاوره را می توان شامل وقت گیر بودن، امکان ایجاد افسردگی به دلیل ارتباط زیاد با افراد مشکل دار از نظر روانی و رفتاری، چالش های زیاد و سایر موارد مرتبط دانست.

گرایش های رشته مشاوره

رشته مشاوره دارای ۴ گرایش است که می توانید بسته به علاقه و سلیقه خود وارد هر کدام از این گرایش های رشته مشاوره شوید. گرایش های رشته مشاوره شامل:

مشاوره تحصیلی

مشاوره شغلی

مشاوره خانواده

مشاوره توانبخشی

رتبه لازم برای قبولی در رشته مشاوره

رتبه ثابتی برای بیان برای قبولی صد در صد در این رشته وجود ندارد. هر ساله بنا به ظرفیت ها و موارد مختلفی از جمله سهمیه های کنکور، می تواند رتبه قبولی متفاوت باشد.

در سال ۱۴۰۱ تا رتبه ۳ هزار کشوری در سهمیه منطقه ۳ در دانشگاه تهران در رشته مشاوره، پذیرش صورت گرفته است. در دانشگاه اصفهان نیز تا رتبه ۶ هزار کشوری با سهمیه منطقه ۱ نیز دانشجو گرفته شده است.


وبسایت دانش پژوه یک پلتفرم آموزشی-خدماتی است که برای کنکوری ها، دانش آموزان و دانشجو ها ایجاد شده است تا مشکلاتشان را حل کند.

این پلتفرم به مشاوران و معلمان کمک می کند تا دیده شوند و به درآمد برسند.

اما این خدمات چگونه توسط ما ارائه می شوند؟

همین حالا می خواهم با این خدمات آشنا شوم

ارسال یک پاسخ