اکنون ثبت نام کنید

ورود

فراموشی کلمه عبور

رمز را فراموش کردید ؟ لطفا ایمیل را وارد کنید تا لینک تغییر کلمه عبور به ایمیل شما ارسال شود.

ورود

اکنون ثبت نام کنید

رشته صنایع دستی |بازار کار و رتبه لازم برای قبولی رشته صنایع دستی

رشته صنایع دستی از رشته های تخصصی در زمینه تولید صنایع دستی است. بازار کار رشته صنایع دستی به علت خاص بودن این رشته تا حد زیادی خوب است. رتبه لازم برای قبولی در رشته صنایع دستی را در دانشگاه های مختلف بررسی کرده ایم.

هنر و خلاقیت

یکی از حوزه های متنوع و گسترده در زمینه هنر و تولید محصولات دست‌ ساز، رشته صنایع دستی است. در این رشته، از تکنیک‌ ها، مهارت ها و فرآیند های دستی برای ساخت محصولات تزئینی، هنری و کاربردی استفاده می‌ شود. این رشته شامل مجموعه‌ ای از فعالیت‌ ها و صنایع می‌ باشد که به وسیله دست و ابزار های مدرن یا سنتی انجام می‌ شود.

صنایع دستی شامل انواع مختلفی از مواد از جمله هنری فلز، چرم، چوب، پارچه، سفال، شیشه و… است. در این رشته، با مهارت هایی که افراد در این رشته یاد می گیرند می توانند محصولاتی با ارزش و کیفیت بالا ایجاد کنند. برخی از زیرشاخه‌ های پرطرفدار در رشته صنایع دستی عبارتند از:

معرق و منبت: استفاده از تکنیک‌ های منبت‌ کاری و معرق بر روی چوب برای ساختن طرح‌ ها و تزئینات.

کاشی‌ کاری: ساخت تصاویر و یا طرح ها با استفاده از تکه‌ های سرامیک، کاشی یا سفال.

نمد بافی: استفاده از نخ های نمد برای ایجاد محصولات سنتی و مدرن.

تراشکاری چوب: تراش و برش چوب و ایجاد طرح های متفاوت.

گل‌ سازی: استفاده از موادی مانند پارچه، کاغذ یا چرم برای ایجاد گل سازی

جلد سازی: ایجاد طرح های زیبا و تزئینی بر روی کتاب‌ ها یا محصولات دیگر با استفاده از چرم یا مواد مشابه دیگر.

جواهر سازی: ساخت جواهرات و تزئینات با استفاده از نقره، الماس، طلا و سنگ‌ های قیمتی یا نیمه‌ قیمتی.

بافتنی‌ ها: تولید محصولات بافتنی از پارچه یا نخ مانند کیلیم، گلیم و…

نقاشی دستی و تزیینات آرتیستی: استفاده از رنگ ها، قلم و تکنیک‌ های دستی برای ساخت طرح های هنری و تصاویر بر روی سطوح مختلف.

ساخت آلات موسیقی: تولید آلات موسیقی مدرن یا سنتی از جمله ساز های فلزی و چوبی.

به صورت کلی رشته صنایع دستی به افراد امکان می‌ دهد تا با حفظ تاریخچه و فرهنگ‌ های مختلف، محصولاتی منحصر به فرد و خلاقانه را ایجاد کنند که هم ارتباطی نزدیک با هنر و دست‌ ساخته دارند و هم زیبا نیز هستند.

بازار کار و آینده شغلی رشته صنایع دستی

آینده شغلی و بازار کار در رشته صنایع دستی وابسته به عوامل مختلفی مانند تغییرات فرهنگی، تقاضای بازار، تکنولوژی‌ های جدید و اقتصاد منطقه دارد. اما به صورت کلی این رشته همچنان از طرفداران خاص خود برخوردار است و امکاناتی برای اشتغال و کسب درآمد فراهم می‌ کند. برخی از نکات مهم در مورد بازار کار و آینده شغلی در رشته صنایع دستی عبارتند از:

  1. تقاضای فرهنگی: از آنجایی که محصولات صنایع دستی اغلب دارای ارتباط با هنر، فرهنگ و زیبایی هستند، تقاضا برای این محصولات به عوامل فرهنگی و سلیقه جامعه وابسته است. برخی از جوامع به موارد فرهنگی و سنتی اهمیت بیشتری می دهند. بازار برای محصولات دست‌ ساز و صنایع دستی در این مناطق بیشر خواهد بود.

 

  1. توجه به دست‌ سازی و منحصر به فرد بودن: تمایل به خرید محصولات منحصر به فرد و دست‌ ساز باعث شده است که هنرمندان و کار افرینان در این زمینه با ارائه محصولات خلاقانه و جدید به بازار، مشتری های بیشتری را جذب کنند.

 

  1. تجدید نظر در طراحی محصولات سنتی: برخی از طراحان و کار آفرینان در حال انجام طراحی محصولات سنتی با تکنیک های جدید و طرح های مدرن تر هستند هستند تا بتوانند محصولات سنتی را با روح مدرن تولید کنند. این تلاش ها باعث ایجاد بازار و فرصت شغلی جدید در این حرفه می شود.

 

  1. تاثیر تکنولوژی: تکنولوژی جدید و استفاده از آن ها می تواند ماهیت این رشته را به صورت کلی تغییر دهد. این تکنولوژی‌ ها می‌ توانند به بهبود کیفیت، کاهش هزینه و افزایش تولید کمک کنند.

 

  1. آموزش و ارتقا مهارت‌ ها: افرادی که مهارت‌ های خوبی در زمینه صنایع دستی دارند و با تکنولوژی های روز آشنا هستند می‌ توانند در بازار کار موفق‌ تر باشند. آموزش دیدن و ارتقا دادن مهارت ها می تواند شما را در بازار کار متمایز کند و فرصت های شغلی جدیدی را برای شما ایجاد کند.

 

  1. توسعه بازار های جدید: بازار های جدید در هر صنعت و رشته می تواند یک فرصت جدید ثروت ساز را برای شما ایجاد کند.

 

  1. شغل‌ های مرتبط با تدریس و آموزش: افرادی که مهارت و تجربه کافی در زمینه صنایع دستی دارند، می‌ توانند به عنوان آموزش دهنده و یا توسعه دهنده در این رشته تدریس کنند.

رشته صنایع دستی در خارج از کشور

رشته صنایع دستی چه در ایران چه در خارج بسیار اهمیت دارد. هر کشور به تاثیرات فرهنگی، سلیقه ها، تاریخ و تکنولوژی‌ های خود، صنایع دستی منحصر به خود را دارد. صنایع دستی برخی از کشور ها را مورد بررسی قرار داده ایم :

چین

پیشرو در صنعت صنایع دستی، چین است. تاریخچه طولانی صنعت دستی در چین باعث شده که این کشور مهارت‌ های بسیاری در زمینه‌ های مختلف مانند معرق، سفال‌ سازی، پارچه‌ بافی و … داشته باشد.

هند

هنر های دستی در هند بسیار متنوع و گوناگون هستند. از طرح‌ های بروز و رنگ‌ های جذاب پارچه‌ ها و لباس‌ های سنتی گرفته تا تزئینات ساخت دست و جواهرات هندی.

ژاپن

هنر و طراحی در ژاپن بسیار مشهود است. از کاشی‌ کاری تردستی ژاپنی گرفته تا تولید ادوات زندگی روزمره با تمرکز کارایی و زیبایی.

تایلند

در آسیا، تایلند یکی از کشور های مهم در این صنعت است. از محصولات سفالی و چوبی تا جواهرات و نمد بافی. این کشور دارای تنوع بالایی در این زمینه است.

مکزیک

تنوع صنایع دستی در مکزیک بسیار زیاد است که به تاریخ و فرهنگ این کشور پیوند دارد. نمونه‌ هایی از آن شامل سفال‌ سازی، معرق‌ کاری روی چرم،تولید جواهر و نمد بافی است.

ترکیه

ترکیه یک کشور شناخته شده در تولید مواردی مانند فرش بافی، کیلیم‌ بافی، سفال‌ سازی و تولید محصولات چرمی است.

به صورت کلی هر کشور دارای ویژگی‌ ها و تنوع منحصر به فرد خود در صنایع دستی است که به فرهنگ، تاریخ و تکنولوژی آن منطقه مرتبط است. این تنوع باعث شده تا رشته صنایع دستی در سطح جهانی همچنان جذاب باشد و برای افرادی که به خلاقیت و هنر علاقه دارند، فرصت‌ های شغلی و آموزشی گوناگونی را فراهم کند.

رتبه لازم برای قبولی در رشته صنایع دستی

رتبه لازم برای قبولی در رشته صنایع دستی هر ساله بسته به سهمیه های کنکور و ظرفیت ها می تواند متفاوت باشد. در سال ۱۴۰۱ رتبه لازم برای قبولی در رشته صنایع دستی در دانشگاه شیراز تا رتبه ۱۶۵۰ کشوری با سهمیه منطقه ۲ ، رتبه ۷۳۶ کشوری با سهمیه منطقه دو در دانشگاه هنر تهران و رتبه ۵۸۰۰ کشوری با سهمیه منطقه ۳ در دانشگاه سمنان بوده است.

معرفی رشته صنایع دستی

تفاوت رشته نساجی و صنایع دستی

رشته نساجی و رشته صنایع دستی هر دو به مطالعه و توسعه فرآوری و تولید محصولات مرتبط با تکنیک‌ های دستی می‌ پردازند. اما تفاوت‌ های مهمی بین این دو رشته است. تفاوت های اصلی این دو رشته را در ادامه توضیح داده ایم.

رشته نساجی

  • تمرکز بر تولید پارچه‌ ها و بافته‌ ها: تمرکز اصلی رشته نساجی بر روی پارچه‌، بافته‌ ها، مواد پارچه‌ ای و محصولات بافته‌ ای است.

 

  • استفاده از تکنولوژی‌ های پیشرفته: از تکنولوژی‌ های پیشرفته در رشته نساجی برای تولید کیفیت پارچه‌ ها و محصولات بافته‌ ای به صورت انبوه استفاده می‌ شود.

 

  • تخصص در فرآوری پارچه‌ ها: تمرکز این رشته بر روی رنگ‌ آمیزی پارچه‌ ها، بافتنی و ایجاد طرح‌ های مختلف با استفاده از تکنیک‌ های نساجی است.

 

  • کار در صنایع مختلف: فارغ‌ التحصیلان رشته نساجی قادرند در صنایع مرتبط با تولید مبل، لباس‌ سازی، تولید پارچه‌ های تزئینی و صنعتی، پوشاک و سایر موارد مشابه فعالیت کنند.

بیشتر بخوانید: صفر تا صد رشته نساجی

رشته صنایع دستی

تمرکز بر محصولات هنری و هنر های دستی در رشته صنایع دستی است. این موارد به صورت کلی شامل تزئینات دست‌ ساز، سفال، جواهرات، مبلمان هنری و … است.

  • حفظ هنر های سنتی و مردمی: رشته صنایع دستی به حفاظت از هنر های دستی مردمی و سنتی می‌ پردازد و دانشجویان می‌ توانند این هنر ها را به نسل‌ های آینده بشر انتقال دهند.

 

  • تاکید بر ارزش های هنری: هدف این رشته توسعه مهارت‌ های هنری، طراحی دستی، تکنیک های بافت و طراحی دستی است.

 

  • ارتباط نزدیک با فرهنگ و تاریخ: دانشجویان در این رشته با تاریخ هنر های دستی و فرهنگ‌ های مختلف آشنایی پیدا می کنند و محصولاتی با ارزش‌ های تاریخی و فرهنگی تولید می‌ کنند.

به صورت کلی  رشته نساجی بیشتر به تولید بافته ها و پارچه ها اختصاص دارد و این در حالی است که رشته صنایع دستی به تولید محصولات هنری و دست‌ ساز تمرکز دارد. هر دو رشته اهمیت بالایی در حفظ هنر های مردمی و ارتباط با تاریخ و فرهنگ دارند.

رشته صنایع دستی برای چه کسانی مناسب است؟

رشته صنایع دستی برای افرادی مناسب است که علاقه‌ به هنر ها و مهارت‌ های دستی دارند و علاقه دارند تا محصولات دست ساز و هنری را ایجاد کنند. این رشته مناسب افرادی است که دارای ویژگی های زیر باشند:

علاقه به هنر و خلاقیت

اگر به هنر و خلاقیت علاقه دارید و یا علاقه به ترسیم و طراحی دستی، تزئینات و تولید محصولات هنری نیز دارید، این رشته برای شما مناسب است.

توجه به جزئیات

جزئیات در تولید محصولات هنری دست ساز نیاز به توجه و دقت به جزئیات دارد. اگر در حین کار، جزئیات را به خوبی متوجه می شوید، رشته صنایع دستی برای شما خوب است.

تحمل فشار و صبر

تولید محصولات دستی تا حد زیادی زمان بر است. تحمل فشار و صبوری در مقابل چالش‌ ها و زمان‌ بر بودن تولید محصولات دستی بسیار مهم است.

اهمیت به تاریخ و فرهنگ

ارتباط با فرهنگ و تاریخ هنر های مختلف در رشته صنایع دستی جز موارد اصلی و مهم است. اگر به فرهنگ و تاریخ هنر ها علاقه دارید، این رشته می تواند برای شما جذاب باشد.

تمایل به کار دستی و دقیق

تولید محصولات هنری نیازمند کار دستی دقیق و مهارت‌ های دستی متفاوت است. اگر علاقه به انجام کار های دستی دارید، رشته صنایع دستی برای شما مناسب است.

توانایی در کار گروهی و تیمی

اکثر پروژه های هنری دستی نیازمند کار تیمی هستند. توانایی کار در تیم و اشتراک تجربیات با دیگران در این رشته حائز اهمیت است.

علاقه به کسب و کار هنری

اگر به کار های هنری در زمینه‌ های تجاری و کسب و کار علاقه دارید و قصد توسعه مارکتینگ برای محصولات هنری یا ایجاد تجربه مشتری خاص را دارید، این رشته برای شما خوب است.

ارتباط با مواد و تکنیک‌ های مختلف

علاقه به آشنایی با تکنیک ها و مواد مختلف مانند سفال، فلز، پارچه، چوب و … در ایجاد محصولات هنری نیز مهم است.

باید بدانید که رشته صنایع دستی گرایش های متفاوتی دارد که می‌ توانید در زمینه‌ های مختلفی از جمله نساجی، سفال‌ سازی، طراحی پوشاک، تزئینات دستی، جواهر سازی و … فعالیت کنید.


در دانش پژوه می توانید به سادگی در هر ساعت از شبانه روز مشکلات درسی و تحصیلی خود را حل کنید.

یک فرصت خوب فراهم شده است تا مشاوران و معلمان به سادگی خودشان را نشان دهند و از این فرصت برای کسب درآمد استفاده کنند.

خدمات ما چگونه ارائه می شوند؟

همین الان می خواهم از این خدمات استفاده کنم

ارسال یک پاسخ

6 گام تا اوج گرفتن فاصله داریبیا ببین چه خبره!!
+